Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Sahranjena Victoria Soto

Newtown: Na pogrebu učiteljice bio i Paul Simon, izveo 'Sound of Silence'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Na sahrani Victorije Soto, učiteljice koja je herojski zaštitila nekoliko svojih učenika dok je Adam Lanza oružjem divljao po školi u Newtownu, nenajavljeno se pojavio Paul Simon, koji je izveo klasik 'Sound of Silence'.

Slavni američki glazbenik Paul Simon odsvirao je jednu od svojih najpoznatijih pjesama "The Sound of Silence" na pogrebu učiteljice koja je herojski izgubila život u pokolju u osnovnoj školi u Newtownu štiteći svoje učenike, prenosi ABC news.

Taj klasik iz 1966. bila je omiljena pjesma 27-godišnje Victorije Soto, učiteljice prvog razreda osnovne škole Sandy Hook.

Simon, koji se poznaje s obitelji Soto, pjesmu je izveo pred 400 ožalošćenih u mjesnoj crkvi u Newtownu u srijedu.

Pomahnitali Adam Lanza ubio je dvadesetero djece u dobi od šest i sedam godina i šest učiteljica u masakru u školi Sandy Hook 14. prosinca. Victoria Soto ubijena je pošto je sakrila dio svojih učenika u ormare, a zatim se postavila između napadača i preostale djece.

Paul Simon na pogrebu nije bio najavljen i nakon izvedbe pjesme nije ništa govorio.

Pročitajte i ovo Lijesovi Mnogi vjerni tradiciji U Hrvatskoj je osim života skupa i smrt: Sve veći troškovi pogreba prisiljavaju ljude za traženjem alternativnih rješenja Groblje sumanute cijene Smrt je skupa! Zbog visokih cijena pogreba kremiranje postaje sve popularnije

Minuta šutnje i zvonjava za sve žrtve masakra

Inače, brojni Amerikanci prisjetit će se danas žrtava masakra minutom šutnje i zvonjavom crkvenih zvona. Guverner Connecticuta Dannel Malloy pozvao je stanovnike na minutu šutnje u 15.30 po srednjoeuropskom vremenu. Guverneri Illinoisa, Michigana, Mainea i još nekoliko saveznih država također su pozvali stanovnike da zastanu na minutu i prisjete se žrtava masakra, a zvona Nacionalne katedrale u Washingtonu oglasit će se 28 puta, po jedan put za svaku žrtvu, uključujući i Lanzu.

Tvrtka koja upravlja burzom u New Yorku također će na minutu zaustaviti rad na početku današnjeg trgovanja.

Prisjećanje na žrtve pucnjave odvijat će se netom prije što Nacionalna udruga za vatreno oružje (NRA), jedna od najmoćnijih lobističkih udruga sa snažnim političkim vezama u Washingtonu, pokrene medijsku kampanju i uključi se u nacionalnu raspravu o kontroli oružja, potaknutu masakrom u Newtownu.

Udruga je sazvala konferenciju za novinare u Washingtonu. Proteklih je dana bila prilično tiha, a oglasila se tek kratkim priopćenjem u kojem navodi da je "spremna ponuditi smislene prijedloge kako se ovo nikada ne bi ponovilo".

Prošle godine vatrenim oružjem ubijeno 11.100 Amerikanaca

Oko 11.100 Amerikanaca ubijeno je vatrenim oružjem 2011. godine, ne računajući samoubojstva. U privatnim rukama nalaze se stotine milijuna komada oružja, a zakoni koji reguliraju to pitanje smatraju se kontroverznim, među mnogima i preblagim.

Američki predsjednik Barack Obama pozvao je u petak Kongres da zabrani prodaju jurišnih pušaka i spremnika s većim brojem metaka te da uvede obvezne provjere kupaca prije nego što im se proda oružje, a njegov potpredsjednik Joe Biden okupio je radnu skupinu koja bi trebala osmisliti mjere za suzbijanje oružanog nasilja u SAD-u.

Biden je na prvom sastanku održanom u Bijeloj kući okupio članove kabineta, policijske i druge dužnosnike kako bi na zahtjev predsjednika do kraja siječnja izradili nacrt plana za postroženje zakona o osobnom naoružanju, unapređenje pristupa Amerikanaca mentalnom zdravlju, jačanje sigurnosti u školama i obraćanje kulturi koja glorificira nasilje i oružje. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene