Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Newsweek o uspjesima Hrvatske i 'autocesti za Europu'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Američki tjednik Newsweek u svom ovotjednom broju donosi priču o uspjehu Hrvatske koja je u nešto više od desetljeća prošla put od ratom razorene zemlje, s više od 13.000 mrtvih i ekonomijom u ruševinama, do današnje stabilne države koja je na putu da postane najnovijom članicom NATO-a i Europske unije.

Simbol svega što je posljednje vrijeme krenulo dobro u Hrvatskoj, za autoricu članka Soniu Kolesnikov-Jessop je autocesta A1, koja se pruža od Zagreba 416 km na jug.

Pročitajte i ovo Gradilište - 1 Očevid u tijeku Na izgradnji autoceste u Baranji poginuo radnik: Sa strojem je skliznuo s povišenog terena i udario u tlo Vožnja u pijanom stanju autocesta A3 Vozač sa skoro tri promila vozio u suprotnom smjeru na autocesti!

- Izgrađena u šest godina, uz cijenu od tri milijarde eura, slavljena je kao 'nacionalni ponos', 'remekdjelo' i 'autocesta za Europu', ističe Newsweek.

Izgradnja autoceste A1 bila je posebno značajna jer je dokazala da zemlja ima političku stabilnost da poveže velike sume novca i tehničku stručnost, te da potakne suradnju javnih i privatnih entiteta, sve bez sumnji za korupciju koja je opterećivala mnoge projekte.

Stabilne institucije zemlje i širenje infrastrukture također su
pomogli gospodarstvu. Turizam je u usponu, a izravna strana ulaganja ove će godine premašiti četiri milijarde eura, u usporedbi s 2.7 2006. godine. 

Američki tjednik uspoređuje uspješan razvoj cestovne infrastrukture u Hrvatskoj s nedovoljnom izgradnjom autocesta u Sloveniji, što je postalo "kost razmirica" s EU, prema riječima Charlotte Ruhe iz Europske banke za obnovu i razvoj.

Gospodarski rast je respektabilnih 4,8 posto, a Zagreb ostvaruje
"vrlo snažan napredak" u provedbi gospodarskih, političkih i
obrambenih reformi, rekao je visoki dužnosnik NATO-a za Newsweek.

List prenosi i izjavu veleposlanika SAD u Zagrebu Roberta Bradtkea, kako je politička stabilnost pretvorila Hrvatsku u "model u regiji".

Hrvatska je prošloga mjeseca izabrana za nestalnu članicu Vijeća sigurnosti UN, na putu je da uđe u NATO do travnja 2008. i priključi se ekskluzivnom klubu EU-a do 2010. ili 2011. godine, navodi se.

Uspjeh Hrvatske još je značajniji kada se uspoređuje sa susjedima, Makedonijom koja moža u EU najranije 2012. te BiH i Srbijom, koje su tek u statusu "potencijalnih kandidata" za EU, ocjenjuje se.

Newsweek citira i ministricu vanjskih poslova Kolindu Grabar
Kitarović, kako je Hrvatska ukinula "giljotinu propisa" koji su
otežavali ulazak stranih investicija.

List prenosi i ocjenu glasnogovornice Europske komisije Krisztine Nagy, kako Hrvatska mora "pojačati napore" na smanjenju sudskih zaostataka i poštivanju manjina iz drugih balkanskih zemalja. Ističe se i kako je korupcija još uvijek problem, da su donesene široke antikoprupcijeme mjere, ali se i dalje ograničeno procesuira.

Transparency International ocjenjuje kako broj zlopuporaba opada, navodi Newsweek i zaključuje kako će se "ako se tako nastavi" Hrvatska priključiti EU dovoljno brzo, što će biti postignuće koje će obilježiti kraj jednog jako dugog puta.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene