Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Oluja i obilne kiše

Nevrijeme poharalo središnju Europu: Vodostaj Drave u Austriji na stoljetnim razinama, u Italiji u oluji osam poginulih

Poplava u Veneciji (Foto: AFP)
Poplava u Veneciji (Foto: AFP) Afp
Aktualno Galerija Poplava u Veneciji (Foto: AFP) Poplava u Veneciji (Foto: AFP) Foto: Afp Nevrijeme i poplave u Europi (Foto: AFP) - 1 Nevrijeme i poplave u Europi (Foto: AFP) - 1 Foto: Afp Nevrijeme i poplave u Europi (Foto: AFP) - 2 Nevrijeme i poplave u Europi (Foto: AFP) - 2 Foto: Afp Nevrijeme i poplave u Europi (Foto: AFP) - 3 Nevrijeme i poplave u Europi (Foto: AFP) - 3 Foto: Afp +1 Nevrijeme i poplave u Europi (Foto: AFP) - 4 Galerija 1/6 >>
Nevrijeme koje je krajem vikenda i početkom tjedna zahvatilo dijelove Europe prouzročilo je je velike štete te uzelo i nekoliko života. Najgore su prošle Italija i Austrija.

Razina rijeke Drave u posljednjih nekoliko dana podigla se na rekordne razine u Austriji zbog nevremena i obilnih kiša koje su zahvatile južne dijelove te zemlje. Agencija Reuters prenosi kako je razina rijeke najviša u posljednjih 30 godina.

Pročitajte i ovo Uništene kuće uslijed nevremena u Italiji - 2 Crni rekord FOTO Kakav kapitalac! Gigantska tuča padala u Italiji: "Samo ovaj komad je težak više od kilograma" Prizori nakon oluje u Milanu Stravični trenuci VIDEO Na 16-godišnjakinju palo drvo dok je spavala u šatoru: Zbog opasnosti evakuiran još jedan kamp

Šezdeset žitelja grada Lavamuenda u Koruškoj, na granici sa Slovenijom, evakuirano je zbog navedenog vodostaja rijeke Drave, a lokalne službe stavljene su u stanje pune pripravnosti jer se kiša očekuje i tijekom utorka.

Obilne kiše pratio je i orkanski vjetar, koji je mjestimice dostizao nalete i do 120 kilometara na sat, što je uzrokovalo prekide u prometu i prekide u opskrbi električnom energijom na spomenutom području.

Većina toka rijeke Drave u Austriji proglašena je visoko rizičnim područjem za poplave, a očekuje se da će ta rijeka doseći stoljetnu razinu visine vodostaja.

Štete od nevremena u Sloveniji

Velike štete zbog olujnog nevremena praćenog kišom i jakim vjetrom zabilježene su tijekom noći i u utorak ujutro u dijelovima Slovenije, a ugrožene krajeve na sjeveroistoku zemlje, gdje strahuju od poplava zbog velikog protoka i rasta vodostaja Drave, posjetio je i premijer Marjan Šarec, koji je izjavio da je situacija pod kontrolom.

"Stvari su pod nadzorom, a civilna zaštita je pomoću vatrogasaca pravodobno reagirala. Sustav zaštite funkcionira i stanje će se brzo sanirati", kazao je u izjavi Šarec, koji je jutros posjetio Dravograd.

Iako u sjevernim dijelovima zemlje uz rijeku Dravu uočavaju da vodostaj te rijeke, zbog kiša u Austriji, i dalje raste, vjeruju da se neće ponoviti katastrofalni studeni 2012. godine, kad je došlo do šteta procijenjenih na više stotina milijuna eura, za što su u Sloveniji okrivljavali i upravljača austrijskih hidrocentrala u gornjem toku, koji je navodno prebrzo puštao nagomilane količine vode u svojim hidroakumulacijama.

Šarec će posjetiti i Maribor, a na tom se području također boje poplava zbog rasta vodostaja rijeka, koji bi mogao potrajati do kasnih popodnevnih sati, a mogao bi ugroziti više stotina objekata.

Velike štete od poplava i bujica pretrpjela je tijekom noći općina Tržič zbog izlijevanja Tržiške Bistrice i nekih potoka koji su potkopali više cesta, u tom gradiću navode da su štete enormne. Ministarstvo obrane u gradić je tijekom noći helikopterom poslalo dva agregata.

"Materijalna šteta je ogromna, iako ozlijeđenih i nestalih na sreću nema. Materijalna šteta je ogromna, a poplavljeni su donji dijelovi brojnih kuća i gospodarskih objekata. Uništene su ceste i komunalna infrastruktura", poručio je preko Facebooka načelnik općine Borut Sajovic.

Teškoće imaju i na poznatom ljubljanskom skijalištu Krvavec, jer je pristupna cesta do planine zasuta materijalom koji je nanijela velika količina vode. Obližnji potok poplavio je velik dio ceste i parkirališta ispod skijaških staza, no na sreću je žičara, koja je pravodobno bila zaštićena, završila bez oštećenja.

U primorskom dijelu zemlje zadnjih je sati olujno nevrijeme bilo najteže u Ilirskoj Bistrici, gdje se poplavljene lokalne ceste i podrumi u kućama, a neke prometnice zatvorene zbog drveća koje je srušio jak olujni vjetar zbog kojega je i luka Koper jedno vrijeme bila zatvorena za promet.

Uz slovensku obalu neki su krajevi tijekom noći ostali bez struje, ali se stanje postupno normalizira, a očekuje se i daljnje smirivanje vremena.

Osmero mrtvih u Italiji, Venecija pod vodom

U nevremenu koje je od nedjelje pogodilo Italiju poginulo je osam osoba, objavila je civilna zaštita, dok su u utorak brojne škole ostale zatvorene. 

Uz pet žrtava zabilježenih tijekom ponedjeljka, jedan je muškarac poginuo u Venetu pri padu stabla, jednako kao i vatrogasac u regiji Trentino-Južni Tirol, zaposlen u spasilačkim operacijama. Jedna je žena poginula u bujici blata i kamenja u svojoj kući u Trentinu, objavile su vlasti.

Kako prenose agencije, u šest talijanskih regija proglašen je crveni meteoalarm zbog vjetrova i obilnih kiša, a najugroženije su Lombardija, Veneto, Ligurija i Abruco.

U mnogim je talijanskim gradovima obustavljena nastava u školama, među njima i u Rimu i Napulju.

U Veneciji je snažno porasla razina mora, no željeznički promet s ostalim dijelom zemlje odvija se normalno. (B.V./Hina)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene