Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Nevladine udruge protiv vjeronauka u vrtićima

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Međunarodne nevladine organizacije koje djeluju u Bosni i Hercegovini i bave se zaštitom dječjih prava upozorile su da je za predškolsku djecu u toj zemlji potrebnije organizirati kvalitetan odgoj nego im nametati vjeronauk koji nije primjeren tom uzrastu.

UNICEF, te organizacije Save the Children i World Vision uputile su posebno pismo tijelima vlasti Sarajevske županije, gdje je prije dva mjeseca pokrenuta inicijativa o uvođenju vjeronauka u vrtiće, upozoravajući kako premalo djece predškolske djece ima osigurane elementarne uvjete za kvalitetan odgoj.

Pročitajte i ovo Andrej Plenković Ususret izborima Nova prilika za pokazivanje: Plenković svečano uručio ugovore Slika nije dostupna ustavni sud Država i crkva nisu apsolutno odvojene: ''Vjeronauk u vrtićima i školama nije u nesuglasju s Ustavom''

U Federaciji BiH, primjerice, tek 6,8 posto djece predškolskog uzrasta pohađa vrtiće jer mnogima od njih to iz različitih razloga uopće nije dostupno.

Rasprava o vjeronauku u takvim okolnostima, ističu te međunarodne organizacije, nema posebnoga smisla a dodatni problem je to što ona može samo pridonijeti daljnjem raslojavanju društva po vjerskoj i nacionalnoj osnovi.

'Konvencija UN-a o pravima djeteta poziva na jednak status i potpuni razvoj djece pa se postavlja pitanje kakav status imaju djeca koja ne pripadaju niti jednoj od triju glavnih religija u BiH ili ne pohađaju sate vjeronauka', stoji u pismu.

Nevladine organizacije ističu kako je temeljna zadaća vrtića socijalizacija djece, razvitak društvene kulture te poštivanje razlika i ljudskih prava.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene