Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Međunarodne nevladine organizacije koje djeluju u Bosni i Hercegovini i bave se zaštitom dječjih prava upozorile su da je za predškolsku djecu u toj zemlji potrebnije organizirati kvalitetan odgoj nego im nametati vjeronauk koji nije primjeren tom uzrastu.


UNICEF, te organizacije Save the Children i World Vision uputile su posebno pismo tijelima vlasti Sarajevske županije, gdje je prije dva mjeseca pokrenuta inicijativa o uvođenju vjeronauka u vrtiće, upozoravajući kako premalo djece predškolske djece ima osigurane elementarne uvjete za kvalitetan odgoj.

Vezani članci Rada Borić, potpredsjednica Nove ljevice Iz Sabora kritike na anketni listić vjeroučiteljice: ''Sličnih slučajeva bilo je i u drugim školama gdje su vjeroučitelji izašli iz okvira'' Učenici u školi (Foto: Josip Regovic/PIXSELL) Riječki osmaši na vjeronauku birali hoće li sjediti kraj "homoseksualca", "srpskog vojnika iz Bosne" ili "Roma koji je tek izašao iz zatvora"

U Federaciji BiH, primjerice, tek 6,8 posto djece predškolskog uzrasta pohađa vrtiće jer mnogima od njih to iz različitih razloga uopće nije dostupno.

Rasprava o vjeronauku u takvim okolnostima, ističu te međunarodne organizacije, nema posebnoga smisla a dodatni problem je to što ona može samo pridonijeti daljnjem raslojavanju društva po vjerskoj i nacionalnoj osnovi.

'Konvencija UN-a o pravima djeteta poziva na jednak status i potpuni razvoj djece pa se postavlja pitanje kakav status imaju djeca koja ne pripadaju niti jednoj od triju glavnih religija u BiH ili ne pohađaju sate vjeronauka', stoji u pismu.

Nevladine organizacije ističu kako je temeljna zadaća vrtića socijalizacija djece, razvitak društvene kulture te poštivanje razlika i ljudskih prava.