Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Izraelsko-palestinski odnosi

Netanyahu spreman na plan Kvarteta, ali pod nekim uvjetima

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Izraelski premijer Benjamin Netanyahu u subotu je izjavio kako je, pod određenim uvjetima, spreman prihvatiti plan Kvarteta za Bliski istok da bi se, do kraja 2012. ostvario izraelsko-palestinski mir.

'Ako Kvartet poziva na ponovni nastavak izravnih pregovora ne postavljajući prethodno uvjete, vjerujem da je riječ o važnoj stvari', izjavio je Netanyahu u interviewu u programu jedne privatne američke televizije. Na novinarsko pitanje o izgledima da se postigne dogovor do kraja 2012. godine, Netanyahu je odgovorio s oprezom. 'Ako postoji volja za zaključenjem sporazuma, tada će se to i ostvariti, no ako je nema - onda neće ići', rekao je.

Izraelski premijer istaknuo je da će službeno izraelsko stajalište o prijedlogu Kvarteta biti poznato u idućih nekoliko dana. 'Moram proučiti prijedlog, konzultirati se sa svojim savjetnicima i s članovima kabineta. Nadam se da će Palestinci na kraju shvatiti da je nemoguće ići dalje bez pregovora, kao i to da ne mogu dobiti državu i nastaviti sukobe' s Izraelom, rekao je.

Također je istaknuo kako je za njega pitanje sigurnosti Izraela iznimno važno te da o tomu treba razgovarati prije svega drugoga i na vrlo konkretan način. 'Ne namjeravamo učiniti istu pogrešku kao u Gazi koja je postala iranska baza', rekao je, aludirajući na Hamasovo preuzimanje vlasti u toj enklavi. (Hina)

Pročitajte i ovo Benjamin Netanyahu zbog kršenja ljudskih prava Netanyahu ogorčen američkim sankcijama: "To je vrhunac apsurda i moralno dno" Vladimir Zelenski 95 milijardi dolara pomoći Zelenski zahvalio Amerikancima na velikom paketu pomoći, Rusi im poručili: "To će uništiti Ukrajinu"

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene