Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Samo je on protiv

Netanyahu: Okvirni sporazum s Iranom opasan je za svijet

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Izraelski premijer Benjamin Netanyahu u petak je nazvao "velikom opasnošću" za svijet okvirni nuklearni dogovor koji je Iran sklopio s međunarodnom zajednicom te je sazvao izvanredno zasjedanje sigurnosnog kabineta, javlja dpa.

Netanyahu je priopćio da je "kabinet ujedinjen u čvrstom protivljenju" planu što su ga u četvrtak u švicarskom Lausanneu objavili pregovarači skupine 5+1 (SAD, Rusija, Kina, Francuska, Velika Britanija i Njemačka) i Irana.

Pročitajte i ovo Emmanuel Macron, Ursula von der Leyen pozivi na deeskalaciju Svijet u strahu od novog sukoba zbog napada na Iran: "Apsolutno je nužno da regija ostane stabilna" Ilustracija Vodi se žestoka rasprava Netanyahu pred velikom dilemom nakon iranskog napada: "Napravit ćemo sve što je potrebno"

Taj je plan opasan, rekao je izraelski premijer, jer ne predviđa gašenje iranskih nuklearnih postrojenja i omogućuje Teheranu pravo da nastavi s nuklearnim istraživanjima.

"Taj dogovor predstavlja veliku opasnost za regiju i svijet te će zaprijetiti samom opstanku države Izrael", priopćio je Netanyahu.

Rohani: Iran će se držati nuklearnog sporazuma ako isto učine i svjetske sile

U telefonskom razgovoru s američkim predsjednikom Barackom Obamom, Netanyahu je kazao da će sporazum koji je na vidiku "dati legitimitet" iranskom nuklearnom programu, pokrenuti iransko gospodarstvo i učiniti Iran agresivnijim.

Tu zabrinutost dijele Saudijska Arabija i druge arapske sunitske države.

Iranska šijitska teokracija i saudijska monarhija takmaci su za veći utjecaj na Bliskom istoku. Saudijska Arabija predvodi vojnu koaliciju u susjednom Jemenu protiv šijitskih pobunjenika, za koje se vjeruje da uživaju potporu Teherana.

Međutim, saudijski kralj Salman u petak je dao suzdržanu potporu dogovoru Irana i svjetskih sila.

Iran i šest zapadnih sila dogovorili su ključne elemente preliminarnog dogovora koji će znakovito ograničiti iranski nuklearni program u zamjenu za ublažavanje sankcija koje su osakatile iransko gospodarstvo.

Ovaj dogovor, kao okvir za konačni sporazum koji bi trebao biti zaključen do 30. lipnja, predviđa ograničavanje obogaćivanja uranija i preradu plutonija, podvrgavanje iranskih nuklearnih postrojenja međunarodnim inspekcijama i sankcije ako se pokaže da Teheran ne poštuje dogovorene odredbe. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene