Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Pljuska Obami?!

Netanyahu odbacio granice iz 1967.: Povijest nam neće pružiti novu šansu

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Izraelski premijer Benjamin Netanyahu nije prihvatio prijedlog o budućoj palestinskoj državi s granicama iz doba primirja 1967., rekavši da bi one ostavile židovsku državu s 'neobranjivim' granicama, na susretu s američkim predsjednikom Barackom Obamom u Ovalnom uredu.

'Premda je Izrael spreman na velikodušne ustupke radi mira, ne može se vratiti na granice iz 1967., jer su te granice neobranjive', rekao je Netanyahu koji je tako dao pljusku američkom čelniku pred novinarima i kamerama nakon susreta koji je potrajao više od dva sata.

'Mir utemeljen na opsjenama na koncu će se razbiti o stijene bliskoistočne stvarnosti. Trajan mir može se temeljiti jedino na stvarnosti i nepobitnim činjenicama. Da bi se postigao mir, Palestinci moraju prihvatiti neke temeljne činjenice', istaknuo je. 'Nemamo puno prostora za pogrešku, budući da, gospodine predsjedniče, povijest neće pružiti novu šansu Židovima', dodao je.

Odgovor je došao 24 sata pošto je američki predsjednik naljutio svog saveznika zauzevši se prvi put za palestinsku državu s granicama iz 1967. Govoreći novinarima nakon susreta Obama je rekao kako je ponovio mirovna 'načela' koja je izložio u četvrtak u govoru o Bliskom istoku.

Pročitajte i ovo Vladimir Zelenski 95 milijardi dolara pomoći Zelenski zahvalio Amerikancima na velikom paketu pomoći, Rusi im poručili: "To će uništiti Ukrajinu" Slika nije dostupna Odgovor na Obamin govor Fatah: Nastavit ćemo s pritiscima za priznanje

>> Obama dobio potporu 'kvarteta' oko Bliskog istoka

>> 'Došlo je do promjena režima, sigurno će biti i promjena politika'

>> 'Obama je pokazao da ne poštuje izrael'

Obama je prihvatio dugo postavljani palestinski zahtjev da država koju žele na okupiranoj Zapadnoj obali i u Pojasu Gaze treba biti uglavnom iscrtana po crtama koje su postojale prije rata 1967. u kojem je Izrael osvojio te teritorije i istočni Jeruzalem. Obama je ranije priznao da postoje 'neki nesporazum' s Izraelom glede mirovnog procesa i upozorio je da stanje na Bliskom istoku krije prigode, ali i 'opasnosti'.

Netanyahu je pak rekao da palestinski čelnik Mahmud Abas mora izabrati između saveza s islamističkim pokretom Hamasom i mirom s Izraelom.

Osvrnuvši se na stanje u Siriji, koja graniči s Izraelom i gdje režim u krvi guši narodnu pobunu, Obama je istaknuo da je ono razlog za 'veliku zabrinutost' i za Izrael i za Sjedinjene Države. (Hina)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene