Obavijesti Video Pretražite Navigacija
'U potpunosti se slažu'

Obama dobio potporu 'kvarteta' oko Bliskog istoka

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Bliskoistočni kvartet mirovnih pregovarača, SAD-a, EU-a, Rusije i UN-a, danas je izrazio snažnu potporu stajalištu američkog predsjednika Baracka Obame o rješavanju izraelsko-palestinskog sukoba i postizanja mira.

Kvartet je u priopćenju pozvao dvije strane na ozbiljne i sadržajne pregovore i dogovor oko svih ključnih pitanja.

'Članovi Kvarteta se u potpunosti slažu da hitno treba riješiti pitanje sukoba između Izraela i Palestinaca', stoji u zajedničkom priopćenju. 'Kvartet ponavlja svoj glasni poziv dvjema stranama da premoste trenutne prepreke i da bez odlaganja i preduvjeta obnove direktne bilateralne pregovore', dodaje se u priopćenju.

Pročitajte i ovo Interventna policija na kampusu uhitili najmanje 25 ljudi VIDEO Eskalacija protupalestinskih prosvjeda: Na studente šalju interventnu policiju Olaf Scholz Duboko zabrinuti Nižu se osude iranskog napada na Izrael: "Ovo je novi korak u destabilizaciji regije"

>> 'Došlo je do promjena režima, sigurno će biti i promjena politika'

Obama je u svom govoru u četvrtak potvrdio da SAD čvrsto stoji uz Izrael po pitanju sigurnosti. Pozvao je dvije strane da sklope mirovni sporazum koji bi rezultirao dvjema državama, Izraelom i Palestinom, koje bi dijelile granicu iz razdoblja prije nego je Izrael 1967. u Bliskoistočnom ratu zauzeo Zapadnu obalu.



Izraelski premijer Benjamin Netanyahu, koji se danas sastao s Obamom u Washingtonu, odmah je reagirao i ocijenio da bi takav scenarij značio da su izraelske granice 'neobranjive', sugerirajući da američka vlada ne razumije probleme s kojima se Izrael suočava.

Izraelsko-palestinski mirovni pregovori vođeni pod okriljem SAD-a neslavno su propali prošle godine nakon što se Palestinska uprava povukla zbog odbijanja Izraela da produlji moratorij na izgradnju židovskih naselja na okupiranim palestinskim teritorijima. (Hina)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene