Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Obama o Palestini i Izraelu

'Došlo je do promjena režima, sigurno će biti i promjena politika'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Oči međunarodne javnosti uperene su u Washington, gdje traje susret američkog predsjednika Baracka Obame i izraelskog premijera Benjamina Netanjahua.

Nekoliko sati prije službenog posjeta SAD-u, neugodno iznenađenje za izraelskog premijera. Govoreći o stanju na Bliskom istoku, američki predsjednik iznio je prijedlog rješenja izraelsko-palestinskog sukoba.

Pročitajte i ovo Karta Izraela Bliski istok vrije Zašto su neke arapske zemlje stale na stranu Izraela u sukobu protiv Irana? Dugogodišnja savezništva polako se mijenjaju Sastanak izraelskog ratnog kabineta Sukob na Bliskom istoku VIDEO/FOTO Klizi li svijet u novi rat? Izrael će odgovoriti Iranu: ''Imamo planove za obranu i napad''

'Sjedinjene Države vjeruju da pregovori trebaju završiti s dvjema državama, trajnim palestinskim granicama s Izraelom, Jordanom i Egiptom, te trajnom granicom između Palestine i Izraela. Tu granicu treba temeljiti na linijama iz 1967.', rekao je Obama.

>> 'Obama je pokazao da ne poštuje izrael'

>> Obama zakuhao na Bliskom istoku: Izraelci u šoku, Palestinci šute

Te je godine Izrael okupirao Zapadnu obalu, pojas Gaze i istočni Jeruzalem. Što se dogodilo da Barack Obama sada, 44 godine poslije, govori o povratku ovih područja pod palestinsku vlast? Revolucija na sjeveru Afrike.

'Došlo je do promjene geopolitičke konfiguracije, došlo je do promjene nekih režima, sigurno će biti i promjena politika, a prva promjena politike će vrlo vjerojatno biti u pogledu palestinskog pitanja', rekao je Vlatko Cvrtila s Fakulteta političkih znanosti.

Zapadna obala dom je pola milijuna Izraelaca. Žive u naseljima, koja su prema međunarodnom pravu, nelegalna. Prema Izraelcima, naselja nisu sporna.  'Ako SAD i predsjednik Obama i drugi partneri koji su već podržali jedan takav prijedlog žele nekakav progres u tom smislu, pomak, onda će morati napraviti veliki pritisak na sadašnju izraelsku vladu', rekao je Cvrtila.

Prva službena reakcija Izraela na Obamin prijedlog bila je da je takva granica neodrživa. Jasno je da tako suprotstavljena mišljenja neće pridonijeti prijateljskoj i suradničkoj atmosferi  na sastanku u Washingtonu.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene