Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Napeto stanje

Na nišanu Irana još jedna zemlja: Poručili su da ih pomno prate

Iran lansirao stotine dronova i projektila na Izrael - 2
Iran lansirao stotine dronova i projektila na Izrael - 2 Foto: Screenshot
Izraelski premijer Benjamin Netanyahu obećao je u nedjelju da će njegova zemlja postići pobjedu.

Izraelski premijer Benjamin Netanyahu obećao je u nedjelju da će njegova zemlja postići pobjedu nakon što je vojska rekla da je oborila gotovo svih više od 300 bespilotnih letjelica i projektila koje je Iran lansirao u oštroj eskalaciji sukoba na Bliskom istoku.

Napad Teherana kasno u subotu, pokrenut nakon navodnog izraelskog zračnog napada na kompleks iranskog veleposlanstva u Damasku 1. travnja u kojem su poginuli časnici elitnog Korpusa čuvara islamske revolucije, povećali su prijetnju šireg regionalnog sukoba.

Pročitajte i ovo Sastanak izraelskog ratnog kabineta Sukob na Bliskom istoku VIDEO/FOTO Klizi li svijet u novi rat? Izrael će odgovoriti Iranu: ''Imamo planove za obranu i napad''

Iran se oslanja na napade saveznika u regiji na izraelske i američke ciljeve kako bi pokazao potporu palestinskoj militantnoj skupini Hamas u ratu u Gazi, koji ne pokazuje znake popuštanja unatoč brojnim naporima posredovanja. 

 "Presreli smo, odbili, zajedno ćemo pobijediti", objavio je Netanyahu na društvenoj mreži X.

Pročitajte i ovo Olaf Scholz Duboko zabrinuti Nižu se osude iranskog napada na Izrael: "Ovo je novi korak u destabilizaciji regije"

Pročitajte i ovo Iran lansirao stotine dronova i projektila na Izrael Napad VIDEO/FOTO Iran napao Izrael dronovima i raketama: Mnogi su oboreni, ranjeno dijete, eksplozije i sirene u raznim dijelovima zemlje

"Građani Izraela, posljednjih godina, a još više posljednjih tjedana, Izrael se pripremao za mogućnost direktnog napada Irana. Naši obrambeni sistemi su raspoređeni i spremni smo za svaki scenarij, kako u obrani tako i u napadu. Država Izrael je jaka", rekao je. 

"Postavio sam jasan princip – tko nas povrijedi i mi ćemo njega. Mi ćemo se braniti od svake prijetnje i to ćemo učiniti smireno i odlučno. Znam da ste i vi, građani Izraela, mirni. Pozivam vas da slušate upute. Zajedno ćemo pobijediti sve naše neprijatelje, rekao je Netanyahu.

Izraelska vojska je objavila da su oružane snage oborile više od 99 posto iranskih bespilotnih letjelica i projektila te da razgovaraju o daljnjim opcijama.

Izraelski kanal 12 TV citirao je neimenovanog izraelskog dužnosnika koji je rekao da će biti "značajnog odgovora" na napad.

Pročitajte i ovo Iran lansirao stotine dronova i projektila na Izrael Odgovor na napad VIDEO/FOTO Obaranje iranskih letjelica: Pogledajte kako je noćas izgledalo nebo nad Izraelom

Iran je upozorio da će u tom slučaju odgovor biti još snažniji od noćašnjeg, a upozorio je Washington da će, u slučaju njegove potpore Izraelu, mete biti američke baze u regiji.

Rat u Gazi koji je počeo Hamasovim napadom na Izrael 7. listopada, pojačao je napetosti u regiji, proširivši se na frontove s Libanonom i Sirijom. i privlačeći dalekometnu vatru na izraelske mete čak iz daljine - iz Jemena i Iraka.

Iranska novinska agencija Fars citirala je izvor koji je rekao da Teheran pomno prati Jordan, koji bi mogao postati sljedeća meta u slučaju bilo kakvih poteza podrške Izraelu.

Pročitajte i ovo Izrael očekuje napad Napad na Izrael Amerikanci i Britanci oborili iranske dronove, Teheran zaprijetio: ''SAD mora ostati po strani''

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene