Obavijesti Video Pretražite Navigacija
U MÜNCHENU

Netanyahu mašući komadom oborenog drona uputio oštru prijetnju Iranu: "Prepoznajete li ga? Vaš je!"

Benjamin Netanyahu s komadom drona (Foto: AFP)
Benjamin Netanyahu s komadom drona (Foto: AFP) Foto: Afp
Izraelski premijer Benjamin Netanyahu izjavio je u nedjelju da će Izrael ako bude potrebno djelovati protiv Irana a ne samo njegovih saveznika na Bliskom istoku, ponovivši da je Teheran najveća svjetska prijetnja i upozorivši ga da ne "iskušava odlučnost" Izraela.

"Mi ćemo djelovati ako bude potrebno ne samo protiv iranskih saveznika nego i samog Irana", kazao je Netanyahu obraćajući se prvi put na konferenciji o sigurnosti u Muenchenu.

Pročitajte i ovo Sayyed Ali Khamenei Situacija se zaoštrava Predsjednik Irana najavio: "Svaki izraelski odgovor dočekat ćemo s još jačim udarom" Benjamin Netanyahu i Iron Dome nakon napada Irana Okupio se ratni kabinet, cijeli svijet strahuje od eskalacije sukoba: Netanyahu dvoji oko samo jedne stvari

Držeći u ruci komad nečega za što je rekao da je dio iranskog drona koji je upao u izraelski zračni prostor ranije ovoga mjeseca, Netanyahu je rekao da "Izrael neće dopustiti da taj režim stavi omču terora oko našega vrata".

"Ne iskušavajte odlučnost Izraela!", upozorio je Netanyahu iranskog šefa diplomacije Džavada Zarifa.

"Evo dijela iranskoga drona! Gospodine Zarif, prepoznajete li ga? Trebali biste, vaš je!". Zarif bi se o tome trebao očitovati kasnije tijekom dana na konferenciji.

Ušavši u izraelski zračni prostor, dron je pokrenuo dramatičan slijed događaja.Izraelci su odmah nakon rušenja drona napali 12 iranskih i sirijskih meta duboko na sirijskom području. Riječ je o najozbiljnijem incidentu između Izraela i Irana od 2011. Sirijska vojska srušila je izraelski borbeni zrakoplov F-16, čija je meta bio iranski pogon u Siriji. Izraelci tvrde da su zrakoplove poslali u Siriju nakon što su srušili iranski dron koji je letio nad njihovim područjem.

Netanyahu je u Muenchenu i osobno napao Zarifa optuživši ga da "elokventno laže".

Izraelski premijer pozvao je okupljene američke i europske dužnosnike na konferenciji da se odmah suprotstave Iranu, pokazavši zemljovid na kojemu se, prema njegovim riječima, vidi rastuća prisutnost Irana na Bliskom istoku.

"To je vrlo opasan razvoj događaja za našu regiju", ustvrdio je.

Međutim, iskoristio je priliku i za izražavanje sućuti iranskom narodu zbog pada putničkog zrakoplova u nedjelju u kojemu je smrtno stradalo 66 putnika i članova posade.

"Mi nismo u sukobu s iranskim narodom nego samo s režimom koji ih muči", istaknuo je. (Hina)

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene