Spasilačke službe pomoći pokušavaju se u nedjelju probiti do olupine putničkog zrakoplova koji je pao u nedjelju ujutro u planinskom području na jugozapadu Irana tijekom snježne mećave, a vlasti su ispravile prvotnu izjavu o pogibiji svih 66 osoba kazavši da to ne mogu sa sigurnošću potvrditi.

Galerija


Nakon što je objavljeno da je poginulo svih 66 osoba u iranskom zrakoplovu koji se srušio na letu iz Teherana u Jasudž na jugozapadu Irana, oko 500 km južno od Teherana u nedjelju, zrakoplovna kompanija Aseman Airline je povukla tu informaciju, izvijestila je iranska agencija Isna početkom poslijepodneva.

Vezani članci Donald Trump (Foto: AFP) Rouhani tražio sastanak i ukidanje sankcija od SAD-a, Trump je bio kratak: "Rekao sam mu - ne" Sudijski princ Mohammed bin Salman (Foto: AFP) Saudijski princ upozorava: ''Ne pokuša li svijet odvratiti Iran, svjedočit ćemo eskalaciji koja će prijetiti svjetskim interesima''

"Zbog specifičnih uvjeta u tom području, još nemamo pristup mjestu pada i ne možemo precizno i konačno potvrditi smrt svih putnika zrakoplova", rekao je Mohamad Tabatabai, direktor za odnose s javnosti te kompanije, prenosi Isna. On je nekoliko sati ranije na iranskoj državnoj televiziji rekao da nema preživjelih.

Postoje jako male nade u pronalaženje preživjelih. Iranski vrhovni vođa Ali Hamenei je uputio izraze sućut obiteljima putnika.

"Ekipe za potragu i pomoć su poslane na moguće područje pada, ali helikopter se morao vratiti zbog snježne mećave", rekao je za agenciju Isna Džalal Pooranfar, glasnogovornik državne službe pomoći u toj regiji.

Iranski Crveni polumjesec je naveo da je poslao 120 spasioca u područje nesreće.

Tvrtka Aseman Airlines je crnoj listi Europske komisije na kojoj se nalaze tvrtke s nesigurnim zrakoplovima, prenosi dpa.

Nekoliko zrakoplovnih nesreća u zadnjih nekoliko desetljeća

U Iranu se dogodilo nekoliko zrakoplovnih nesreća u zadnjih nekoliko desetljeća. Teheran nije mogao kupovati nove zrakoplove niti zamjenske dijelove od Zapada zbog sankcija UN-a.

Nakon što je 2015. godine postigao nuklearni sporazum sa svjetskim silama, Iran je potpisao ugovore sa Airbusom i Boeingom radi kupovine većeg broja putničkih aviona.

Zrakoplovna industrija je pod američkim embargom od 1995. i kompanije ne mogu kupovati civilne zrakoplove ni rezervne dijelove, pa im je dio flote prikovan za tlo.

Taj embargo je djelomično ukinut međunarodnim sporazumom o iranskom nuklearnom programu iz 2015. koji su potpisali Irana i Šestorka (Njemačka, Kina, Sjedinjene Države, Francuska, Velika Britanija i Rusija). (Hina)