Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Iako opada razina otrovnog plina, spasioci još uvijek ne mogu krenuti u spašavanje 29 rudara zatočenih u rudniku u Novom Zelandu.


Nakon snažne eksplozije prije dva dana, rudari se nalaze zatočeni na oko 2,5 kilometara ispod Pike River rudnika. 'Operacija spašavanja neće biti laka, čak i kada se pokaže da postoje uvjeti za ulazak u rudnik. Svaki član spasilačke ekipe će nositi opremu tešku do 10 kilograma i to po strmom terenu', pojasnio je Trevor Watts, upravitelj Službe za spašavanje rudara.

Vezani članci Novozelandska premijerka ponovno na poslu (Foto: Dnevnik.hr) - 1 Nakon samo šest tjedana porodiljnog: Premijerka Novog Zelanda vraća se na dužnost Slika nije dostupna Odgođeno spašavanje 29 rudara zbog straha od novih eksplozija

 

'Izbušit ćemo malu, 15 centimetara široku rupu i to iz planine iznad rudnika. Bušenje će se dogoditi u idućih 16 do 24 sata. Kroz tu rupu ćemo uzeti uzorak plina u središtu rudnika. Nešto se dolje događa, ali ne znamo što', rekao je Peter Whittall, izvršni direktor tvrtke koja upravlja rudnikom. Dodao je kako prema posljednjim dostupnim podacima opada razina plina.

>> Odgođeno spašavanje 29 rudara zbog straha od novih eksplozija

Rudnik su posjetili i članovi obitelji nestalih rudara kako bi mogli što bolje razumjeti trenutnu situaciju i zašto se ne kreće u spašavanje, piše APTN. Pojašnjeno im je kako bi opasni plinovi mogli izazvati još jednu eksploziju. Ponude za pomoć u spašavanju već su im pristigle iz Australije, SAD-a i Čilea. Rudari su stari od 17 do 62 godine, a među njima se nalaze i britanski te australski građani.