Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Izolirana regija Novog Zelanda

Odgođeno spašavanje 29 rudara zbog straha od novih eksplozija

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Dvadesetdevet rudara i dalje se vode kao nestali nakon eksplozije u rudniku ugljena u izoliranoj regiji Novog Zelanda gdje operacije spašavanja još nisu nisu pokrenute zbog straha od novih eksplozija, prenose agencije.

Dva rudara su preživjela i hospitalizirani su zbog lakših ozljeda, dok se 29 i dalje vode kao nestali, rekao je Peter Whittall, generalni direktor rudarske tvrtke Pike River Coal, prenosi AFP. Whittall je novinarima rekao da je eksploziju u rudniku Pike River, koji se nalazi na zapadnoj obali novozelandskog Južnog otoka, najvjerojatnije izazvao plin metan.

Pročitajte i ovo Ilustracija Sreća ili prokletstvo? Leže na vrijednim mineralima, ali postoji opasnost: "Ako postanemo Kuvajt, onda dobro, ali pronađite mi primjer gdje je strani investitor donio boljitak" Slika nije dostupna Potvrdio gradonačelnik Novi Zeland: Eksplozija u rudniku, 30 nestalih

Spasilačke službe zasad nisu uspjele stupiti u kontakt s rudarima, a ispred rudnika okupili su se članovi njihovih obitelji i prijatelji koji sa strahom prate razvoj događaja. Regionalni zapovjednik policije Gary Knowles je rekao novinarima da operacije spašavanja neće biti pokrenute sve dok se ne dobiju nalazi uzoraka zraka iz rudnika.

Ljudi ne idu pod zemlju ako okoliš nije siguran

Nema informacija o tome što se događa u rudniku 'Kao zapovjednik operacija spašavanja nisam spreman poslati ljude pod zemlju dok ne dobijemo dokaz da je okoliš siguran', rekao je Knowles reagirajući na izjavu gradonačelnika susjednog Grey Districta Tonyja Kokshoorna koji je najavio 'trenutačno' pokretanje operacija spašavanja.

Eksplozija se dogodila u petak poslijepodne po mjesnom vremenu. 'Za sada nemamo nikakvu informaciju o tome što se zbiva na dnu rudnika', rekao je Whittall na televiziji. Eksplozija je prekinula dovod električne energije za ventilaciju rudnika, navela je policija. Strahuje se da bi silazak spasilačke ekipe mogao bi izazvati novu eksploziju.

Mali rudnik

Rudnik Pike River se eksploatira od 2009. Riječ je o malom rudniku dužine oko 2,3 km koji je horizontalno ukopan u planinu, što će spasilačkim službama omogućiti brzu pretragu pošto bude odobren početak operacije spašavanja, rekao je Knowles, prenosi Reuters.

>> Novi Zeland: Nakon eksplozije 27 rudara ostalo pod zemljom

'Čim to bude moguće, trebat će nam kratko vrijeme da uđemo i procijenimo situaciju, te donesemo odluke o tome što treba napraviti', rekao je Knowles. Među nestalim rudarima osim Novozelanđana ima i nekolicina Britanaca i Australaca. (Hina)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene