Obavijesti Video Pretražite Navigacija
netragom nestala

Princeza koja je bila zlostavljana cijeli život 7 godina planirala bijeg

Latifa bint Muhamed Al Maktum (Foto: Screenshot)
Latifa bint Muhamed Al Maktum (Foto: Screenshot) Foto: Screenshot
Princeza Ujedinjenih Arapskih Emirata (UAE), koju su, prema izjava svjedoka, oteli komandosi dok je bila na jahti, sedam je godina planirala bijeg iz UAE-a, države koju je smatrala pozlaćenim zatvorom, tvrde njezini prijatelji.

Latifa bint Muhamed Al Maktum (32) kći je šeika Muhameda bin Rašida Al Maktuma, čelnika Dubaija i premijera UAE-a. Princeza nije viđena otkad su je u ožujku naoružani muškarci oteli s jahte udaljene oko 50 kilometara od obale Indije.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna RAVNOTEŽA I KONKURENTNOST Prva država u svijetu koja stvarno skraćuje radni tjedan: Promijenili i dane vikenda Slika nije dostupna Kamenica na akciji Otok u Dubai Worldu na akciji. Cijena? Prava sitnica...

Detaljan plan njezina bijega prvi put je opisan u dokumentarcu BBC-ja "Bijeg iz Dubaija", u kojem bivši francuski špijun i finska učiteljica kapuere tvrde da su joj pomogli isplanirati bijeg, piše Guardian.

Zlostavljana cijeli život u državi koja žene tretira kao "podljude"

Latifa je druga šeikova kći koja je pokušala pobjeći iz luksuza UAE-a te je potom nestala. Naime, njezina starija sestra Šamsa oteta je na ulici u Cambridgeu u Engleskoj nakon što je 2000. godine pobjegla od svoje obitelji.

Latifa je u videu koji je objavljen nakon pokušaja bijega rekla da je sa 16 godina pokušala napustiti UAE, ali da je zaustavljena na granici, zatvorena na tri godine i mučena. Zbog tog je iskustva pomno planirala drugi pokušaj bijega.

Prvo se 2011. godine obratila francuskom poduzetniku i bivšem časniku mornarice Hervéu Jaubertu. On tvrdi da je to učinila jer je na internetu pročitala da je on, nakon što se sukobio s vlastima, pobjegao iz Dubaija tako što je koristeći ronilačku opremu doplivao do broda i potom jedrio do Indije.

Prvotno nije vjerovao da mu je šeikova kći poslala mail. Međutim, nakon što ga je uvjerila u istinitost svojeg identiteta, njih dvoje izmjenjivali su mailove svaka dva do tri dana te su se upoznali 2018. godine.

"Cijeli sam život zlostavljana i potlačena", napisala mu je. "Žene se tretira kao da su niža vrsta", dodala je.

Bila je spremna suočiti se s kaznom

Latifa je 2014. upoznala Finkinju Tiinu Jauhiainen, koja joj je davala lekcije iz brazilske borbene vještine kapuere. Jauhiainen je rekla da je postala jedna od Latifinih najbližih prijateljica te joj je ubrzo počela pomagati u osmišljavanju plana.

Bijeg je počeo kada su se Latifa i Jauhiainen našle na doručku, što su često radile. Jauhiainen je BBC-ju rekla da se Latifa presvukla i stavila sunčane naočale te su se njih dvije zaputile prema Omanu i prema moru. Nakon toga su 40 kilometara putovale u gumenjaku i na jet skiju te su dosegle međunarodne vode, gdje ih je Jaubert čekao na jahti. Nakon toga su planirali ploviti prema Indiji.

"Valovi su bili visoki oko metar do metar i pol i vjetar je puhao prema nama, stoga nam je trebalo mnogo sati da stignemo do broda", rekla je Jauhiainen.

U videu koji je snimila zbog mogućnosti da bude uhvaćena Latifa je rekla da je spremna suočiti se s velikom kaznom. "Ako gledate ovaj video, to nije dobra stvar. Ja sam ili mrtva ili sam u vrlo, vrlo lošoj situaciji", rekla je u videu.

U javnosti nije viđena otkad je oteta s broda

Jauhiainen i Latifa s jahte su, u nadi da zaštite Latifu, poslali poruke obitelji te kontaktirali s aktivističkom grupom "Detained in Dubai" (Zadržani u Dubaiju) i medijima. Međutim, na njihove poruke nije bilo značajnijih odgovora.

"Slala je mailove novinarima, ali nitko joj nije odgovorio. Čini se da joj nitko nije vjerovao", rekla je Jauhiainen.

BBC-ju je nekoliko dana kasnije javljeno da je Latifa oteta. Otad nije viđena u javnosti. Njezini prijatelji rekli su da im se nije javila.

"Rekla je da bi radije bila ubijena na brodu nego odvedena natrag u Dubai", rekao je Jaubert. "Ni ne znam gdje je."

Šeik Muhamed i vlada Dubaija nisu komentirali optužbe iznesene u dokumentarcu BBC-ja. Izvor blizak obitelji rekao je da je Latifa "sa svojom obitelji" i da je "u odličnom stanju".

 

Aktualno Slavni reper osramotio i sebe i lijepu suprugu djetinjastim ponašanjem na važnom događanju Kim Kardashian i Kanye West (Foto: AFP) Kim Kardashian i Kanye West (Foto: AFP) Foto: Afp Kim Kardashian i Kanye West (Foto: AFP) Kim Kardashian i Kanye West (Foto: AFP) Foto: Afp Kim Kardashian i Kanye West (Foto: AFP) Kim Kardashian i Kanye West (Foto: AFP) Foto: Afp Kim Kardashian, Kanye West (Foto: Getty Images) Kim Kardashian, Kanye West (Foto: Getty Images) Foto: Getty Images Kim Kardashian, Kanye West (Foto: Getty Images) Kim Kardashian, Kanye West (Foto: Getty Images) Foto: Getty Images +1 Kim Kardashian (Foto: AFP) Celebrity Slavni reper osramotio i sebe i lijepu suprugu djetinjastim ponašanjem na važnom događanju 1/7 >>

Aktualno Luka i Vanja Modrić u Pariz su poveli i jednu od njima najdražih osoba Luka Modrić (Foto: Profimedia) Luka Modrić (Foto: Profimedia) Foto: Profimedia Luka Modrić i Antonija Mužar (Foto: Instagram) Luka Modrić i Antonija Mužar (Foto: Instagram) Foto: Instagram Luka i Vanja Modrić, Antonija Mužar (Foto: Instagram) Luka i Vanja Modrić, Antonija Mužar (Foto: Instagram) Foto: Instagram Luka Modrić (Foto: Profimedia) Luka Modrić (Foto: Profimedia) Foto: Profimedia Luka Modrić s obitelji (Foto: Profimedia) Luka Modrić s obitelji (Foto: Profimedia) Foto: Profimedia +1 Luka Modrić s obitelji (Foto: Profimedia) Celebrity Luka i Vanja Modrić u Pariz su poveli i jednu od njima najdražih osoba 1/7 >>

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene