Obavijesti Video Pretražite Navigacija
OGLASIO SE I WWF

Neshvatljiva brutalnost: Ostima ubio zaštićenu morsku kornjaču

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
O incidentu se oglasila i svjetska organizacija za zaštitu prirode WWF, koja je oštro osudila ubijanje morske kornjače te istaknula upitnu budućnost ovih životinja koje direktno i indirektno stradavaju zbog posljedica ljudskih aktivnosti.

Društvenim se mrežama jučer i danas proširila fotografija na kojoj se vidi kako muškarac u kratkom ronilačkom odijelu ostima probada veliku morsku kornjaču. Sve se zbivalo u Stolivu u Crnoj Gori, a da stvar bude gora, prije tjedan dana iz kotorskog Instituta za biologiju mora objavili su kako je u Bokokotorskom zaljevu primijećena najmanje jedna morska kornjača te upozorili građane da im ne prilaze i ne ometaju ih.

Pročitajte i ovo Potres u Crnoj Gori Jačine 4,7 stupnja Novi potres zatresao Crnu Goru, osjetio se i u Hrvatskoj i BiH: "Baš je jako zatreslo, trajalo je desetak sekundi" Potres u Crnoj Gori Kao i sredinom ožujka Novi snažan potres u Crnoj Gori: "Dubrovnik je kratko zadrmalo"

Lokalni mediji javljaju kako je policija identificirala mladića s fotografije te da je on saslušan kod suca, koji sada treba odlučiti za koje će ga točno djelo optužiti. Naime, po crnogorskom Rješenju o stavljanju pod zaštitu pojedinih biljnih i životinjskih vrsta, morske kornjače spadaju u zaštićene vrste te je zabranjeno njihovo uznemiravanje, hvatanje i ubijanje.

O incidentu se oglasila i svjetska organizacija za zaštitu prirode WWF, koja je oštro osudila ubijanje morske kornjače te istaknula upitnu budućnost ovih životinja koje direktno i indirektno stradavaju zbog posljedica ljudskih aktivnosti.

"Ovakav čin namjernog i potpuno besmislenog ubijanja morske kornjače pokazuje nisko razvijenu svijest o važnosti i ugroženosti ovih vrsta na našim prostorima te nam svima jasno daje do znanja da hitno moramo promijeniti pristup zaštiti morskih organizama.

Morske kornjače stradavaju zbog različitih ljudskih aktivnosti, primjerice diljem svijeta kao slučajan ulov tijekom ribolova, bivaju ozlijeđene u kontaktu s plovilima ili ugibaju od progutanog plastičnog otpada koji pluta morima", objašnjava Danijel Kanski, stručnjak za ribarstvo u WWF Adriji.

"U današnje vrijeme konstantnog povećavanja turističkih aktivnosti na području Jadranskog mora, morske kornjače sve se češće susreću s ljudima, što ponekad završava i ovakvim sramotnim ishodom.

Čuvajmo morske kornjače jer su one ogledalo našeg ponašanja prema moru i nemojmo dopustiti da se unište ti prekrasni morski divovi koji su primjer spokoja morskih prostranstava", zaključuje Kanski.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene