Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Nema prijevremenih izbora

Neočekivani sporazum: Kadima ulazi u vladu

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Stranka centra Kadima potpisala je koalicijski sporazum s izraelskim premijerom Benjaminom Netanyahuom i treba ući u vladu, javio je izraelski javni radio, dodajući da je tim dogovorom otpala mogućnost prijevremenih izbora.

Ovaj neočekivani sporazum zaključen je pošto je Knesset već u prvom čitanju prihvatio nacrt zakona o raspuštanju donjeg doma, iako se spremao da o njemu glasuje nakon drugog i trećeg čitanja. Tako taj nacrt postaje ništetan.

Na temelju tog sporazuma o nacionalnom jedinstvu predsjednik Kadime Shaul Mofaz postaje potpredsjednik vlade i ministar bez portfelja u novoj vladi koja se formira, dodaje radio. Potankosti tog sporazuma još se moraju uglaviti.

Netanyahu i Mofaz dogovorili su se da će novi tekst do ljeta zamijeniti zakon koji ortodoksnim Židovima omogućuje da budu izuzeti iz vojne službe.

Pročitajte i ovo Emmanuel Macron, Ursula von der Leyen pozivi na deeskalaciju Svijet u strahu od novog sukoba zbog napada na Iran: "Apsolutno je nužno da regija ostane stabilna" Benjamin Netanyahu Nakon napada VIDEO Netanyahu obećao moćnu osvetu: "Izrael će doprijeti do svakog mjesta gdje se skriva Hamas"

>> Izrael čeka još jednu podmornicu za nuklearno oružje

Mofaz je u ožujku preuzeo mjesto predsjednika Kadime od nekadašnje ministrice vanjskih poslova Tzipi Livni. Kadima će sa svojih 28 mjesta u Knessetu osigurati stabilnost Netanyahuovoj vladi koja bi mogla, prema ocjenama analitičara, ostati na vlasti do redovnih izbora krajem 2013. godine.

Netanyahu je u ponedjeljak bio najavio prijevremene opće izbore za 4. rujna, zbog nestabilnosti vladajuće koalicije vjerskih i nacionalističkih stranaka. (Hina)

Pratite najnovije vijesti bilo kada, bilo gdje. Pratite nas na Facebooku i Twitteru. Pratite DNEVNIK.hr putem iPhonea i ANDROID mobilnih uređaja.

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene