Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Predsjednica SIP BiH

'Nema naznaka da nevažeći listići predstavljaju izbornu prijevaru'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Predsjednica Središnjeg izbornog povjerenstva Bosne i Hercegovine (SIP) Irena Hadžiabdić izjavila je u utorak u Sarajevu kako nema naznaka da je pojava velikog broja nevažećih glasačkih listića za izbor članova Predsjedništva BiH na proteklim općim izborima u BiH zapravo predstavljala izbornu prijevaru.

'Od ukupnog broja nevažećih listića ima dosta neoznačenih što bi se moglo povezati sa svojevrsnim bojkotom birača', kazala je Hadžiabdić novinarima u Sarajevu. Pojasnila je kako se vjerojatno radi o stajalištu znatnog broja birača u odnosu na činjenicu da postojeća izborna pravila diskriminiraju one koji ne pripadaju trima konstitutivnim narodima, prije svega pri izboru članova državnog vrha u koji mogu biti izabrani samo Bošnjak, Hrvat i Srbin.

Pročitajte i ovo Glasanje u Mostaru za Hrvatski sabor XI jedinica Otvorena birališta za Hrvatski sabor: U BiH registrirano više od 200.000 glasača Ivan Tolj "Mi smo izigrani" General Ivan Tolj: "Ako se nastavi narušavanje položaja Hrvata, morat ćemo vratiti Herceg-Bosnu"

>> I SDP BiH i SNSD proglasili se pobjednicima na izborima

Tu činjenicu potvrdio je i Europski sud za ljudska prava no vlasti BiH do ovih izbora nisu učinile ništa kako bi otklonile diskriminatorske odredbe iz ustava i izbornog zakona. Na proteklim izborima u BiH registrirano je više od sedamdeset tisuća nevažećih listića za izbor bošnjačkog odnosno hrvatskog člana Predsjedništva BiH te više od 41 tisuće za izbor srpskog člana državnog vrha.

Ta je činjenica navela neke stranke da posumnjaju kako se radi o izbornoj prijevari zbog čega su zatražili dodatne provjere SIP-a. Prve provjere pokazale su kako na najvećem broju nevažećih listića glasači nisu označili niti jedno ime, kazala je Hadžiabdić.

Ona je istaknula kako će SIP ipak nastaviti s provjerama pa će biti pregledani svi listići za koje se utvrdi da su nevažeći. (Hina)

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene