Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Odjeci izbora

I SDP BiH i SNSD proglasili se pobjednicima na izborima

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Dužnosnici Socijaldemokratske partije BiH (SDP) i Stranke nezavisnih socijaldemokrata (SNSD), na čijem je čelu Milorad Dodik, ustvrdili su u utorak kako su upravo njihove stranke najveći pobjednici na proteklim izborima u BiH te su već najavili bitku za poziciju novog predsjedatelja Vijeća ministara BiH.

Socijaldemokratska partija Bosne i Hercegovine (SDP) bit će pojedinačno najjača stranka u Zastupničkom domu Parlamenta BiH i stoga će tražiti da njen predsjednik Zlatko Lagumdžija dobije mandat za sastav nove bosanskohercegovačke vlade, najavio je u utorak u Sarajevu potpredsjednik SDP-a Damir Hadžić. 'Mi ćemo definitivno predložiti mandatara za državnu vladu', kazao je novinarima Hadžić dodajući kako bi svaki drugi potez predstavljao ignoriranje izborne volje građana.

Pročitajte i ovo Iris Žerić, koordinator kampa Lipa Migrantski kamp Lipa Nakon što je razbijen krijumčarski lanac koji je zarađivao milijune eura Dnevnik Nove TV doznao što se događa u kampu pored granice s Hrvatskom: "Ima ih na svakom koraku" Racijom u BiH razbijen superkartel velika akcija Pao superkartel u susjedstvu: Među uhićenima ravnatelji policije i bolnice, poduzetnici, influencerica...

Objasnio je kako, na temelju do sada poznatih rezultata općih izbora provedenih u nedjelju, SDP očekuje devet mandata u Zastupničkom domu državnog parlamenta koji ima 42 mjesta. Hadžić, koji je bio i šef izbornog stožera SDP-a, kazao je kako i u Zastupničkom domu Parlamenta Federacije BiH, u kojemu ima 98 mjesta, očekuju 28 do 30 mandata što će ih i u tom zakonodavnom tijelu učiniti pojedinačno najjačom strankom pa će mjesto premijera tražiti i na federalnoj razini.

Komentirajući moguće koalicijske partnere Hadžić je kazao kako će se razgovarati sa 'svima koji imaju legitimitet kroz izborni rezultat' no istaknuo je kako su mogući partneri samo oni koji neće dovoditi u pitanje postojeće ovlasti BiH kao države. Istodobno je u Banjoj Luci dopredsjednik Stranke nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) Igor Radojičić ustvrdio kako je zapravo ta stranka nakon izbora postala najjačom ne samo u Republici Srpskoj nego i u BiH pa bi i oni mogli ponuditi kandidata za državnog premijera.

'Netočne su tvrdnje da je SDP pojedinačno najjača stranka u BiH', kazao je Radojičić na konferenciji za novinstvo navodeći kako u državnom parlamentu očekuju osam zastupničkih mjesta. Radojičić je također kazao kako u SNSD-u drže da bi na čelu Vijeća ministara BiH u sljedeće četiri godine trebao biti Hrvat.

U SNSD-u, kako je potvrdio Radojičić, i dalje ne žele koalicirati sa SDP-om a prihvatljivi partneri su im Stranka demokratske akcije (SDA) i HDZ BiH kao i 'neke druge manje stranke'. Komentirajući pak najavu predsjednika HDZ BiH Dragana Čovića kako će se sada raditi na uspostavi treće, hrvatske federalne jedinice u BiH, Radojičić je kazao kako se ona može uspostaviti samo u Federaciji BiH jer se neće dopustiti zadiranje u granice RS-a. (Hina)

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene