Nekoliko tisuća ljudi okupilo se u Ljubljani na protuvladinom prosvjednom skupu koju su pod nazivom "Spasimo Sloveniju" organizirale civilne udruge bliske desnici

Galerija


Nakon što su bili na misi za domovinu u franjevačkoj crkvi, prosvjednici su u zelenim prslucima poput onih koje su nosili prosvjednici u Francuskoj protiv Macrona, te uz državne zastave i transparente protiv vlade slušali govornike na Prešernovom trgu.

Vezani članci Krušna peć, ilustracija Užas u Sloveniji: Prilikom rušenja krušne peći pronašli dječju lubanju: ''Ovdje živim 41 godinu i svih ovih godina nije se dogodilo ništa neobično'' Red za testiranje na koronavirus u Sloveniji Slovenija objavila nove podatke, u Kopru prosvjedovali roditelji: "Djeci je dosta zooma i učenja na daljinu"

U središtu Ljubljane skupili su se i čelnici nekih stranaka. Prosvjed su podržale i neke stranke s desnog spektra.

Na trgu je okupljenima govorio i Janez Janša, predsjednik oporbene parlamentarne Slovenske demokratske stranke. Kritizirao je stanje u državi, s oštrim kritikama na račun sadašnje lijevo-liberalne vlade Marjana Šareca.

Janša je kazao da je vlada u kojoj je prije 29 godina bio ministar obrane željela i postigla državnu samostalnost. Ipak, dodao je da ciljevi za koje se ta generacija Slovenaca borila nisu ispunjeni. Za to je optužio političke elite vladajuće „tranzicijske ljevice".

"Narod se na referendumu prije 30 godina odlučio za samostalnu državu, državu slobode, demokracije i jednakosti pred zakonom, ali su ti ciljevi ostali neispunjeni. Oni kojima samostalna Slovenija nikad nije bila intimna opcija, privatizirali su i pokrali državu koju nisu željeli" rekao je Janša.

Među glavnim organizatorima prosvjeda bili su čelnici Slovenske pučke stranke Franc Kangler i Marjan Podobnik. Oni su najavili da će se prosvjedi protiv vlade nastaviti i idućih tjedana i mjeseci i to ne samo u Ljubljani nego u drugim gradovima.