Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Neizvjesnost rata

Nekada je pisao govore Putinu, a sad analizira njegove poteze: "Nešto će se sigurno dogoditi na Dan pobjede"

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Politički stručnjak Abas Galjamov, koji je prije pisao govore za ruskog predsjednika, komentirao je poteze ruskog predsjednika Vladimira Putina i prognozirao što bi se moglo dogoditi na ovogodišnjem Danu pobjede na Crvenom trgu u Moskvi.

Dan podjede je jedan od najvažnijih praznika u ruskom kalendaru. "Svi očekuju da će se nešto dogoditi 9. svibnja, i Putinovi neprijatelji i njegovi pristaše, a upravo ta očekivanja stvorila su vakuum koji treba popuniti. Ako se to ne dogodi, Vladimir Putin će politički izgubiti", mišljenje je političkog stručnjaka Abasa Galjamova, koji je prije pisao govore za ruskog predsjednika.

Po Galjamovu, Putin jedino može pobijediti, "jer sigurno će izgubiti ako ovako nastavi", da stvori dojma o sebi kao "apsolutno ludom tipu".

Želi da se zapadni lideri i svjetska javnost uplaše, dodaje Galjamov, da počnu zvati Volodimira Zelenskog i da mu kažu - "Dosta je sad, ajmo ovo prekinuti. Odi za pregovarački stol i pristani na barem neke od zahtjeva koje Rusija postavlja. Jer mi smo spremni pomoći vam, ali nismo spremni umrijeti zbog vas".

"Vladimir Putin se možda ponadao da će godišnjicu moći iskoristiti kako bi ruskom narodu ponosno objavio pobjedu u Ukrajini, ali s obzirom na to da mu invazija baš i ne ide po planu, on tek treba ostvariti svoj nedavno izrečeni cilj da zauzme barem regiju Donbas, komentira BBC-jeva dopisnica iz Moskve Jenny Hill.

U međuvremenu su iz Kremlja rekli da je potpuno besmislena informacija da bi ruski predsjednik u ponedjeljak mogao objaviti rat  Zapadu, te mobilizirati rezerviste ili čak civile kako bi popunio redove u svojoj iscrpljenoj i već pomalo demoraliziranoj vojsci u Ukrajini. 

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna PUTINOV VELIKI DAN VELIKA GALERIJA Pogledajte kako se Rusi pripremaju za Dan pobjede. Na moskovskim ulicama moćno oružje i mnoštvo vojnika

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna čuo se s bennettom Putin: "Rusija i dalje 'spremna' omogućiti evakuaciju civila iz Azovstala"

Ipak, mnogi stručnjaci misle da će Putin, sve teritorijalne dobitke u istočnoj Ukrajini u ponedjeljak prezentirati kao pobjedu vrijednu slavlja - iako je malo vjerojatno da to znači kraj rata.

Galjamov predviđa da će ruski predsjednik Ukrajini postaviti ultimatum - ili dođite za pregovarački stol ili se borite i suočite s prijetnjom taktičkog nuklearnog oružja.

Zaključuje da Putin "duboko žali zbog invazije iz koje sad pokušava pronaći izlaz, a da pritom ne ispadne slabić".

Rat u Ukrajini iz minute u minutu pratite >>OVDJE.

 

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene