Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Pomažu nekadašnje neprijatelje

Veterani BiH: Nekad se ubijali, sada jedni za druge prikupljaju novac

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
'Ta je informacija šokirala svijet', rekao je Rade Dželetović, veteran vojske u Republici Srpskoj i primatelj novčane pomoći koju su prikupili njegovi nekadašnji ratni neprijatelji.

Pomalo neobična i dirljiva priča iz susjedne Bosne i Hercegovine. Ratovanje na suprotnim stranama prije 20 godina, naime, nije ih spriječilo u tome da sada pomognu jedni drugima, vlastima u inat. Nešto što je u ratnim godinama bilo nezamislivo, sada se u BiH događa – hrvatski i bošnjački ratni veterani u Federaciji BiH, prikupljaju novac za siromašne ratne veterane Republike Srpske.

Pročitajte i ovo Jablaničko jezero promijenilo boju Ekolozi ogorčeni Jezero u susjedstvu poprimilo jezivu boju, stručnjak upozorava: "Uskoro se može očekivati pomor riba" Umirovljenica, ilustracija Objavio HZMO Poznato kada stižu mirovine: Osim povećanja, stiže još jedno iznenađenje za dio korisnika

Zbog neusklađenih političkih odluka, u BiH se događa apsurd. Ratni veterani pod ingerencijom Vlade Federacije BiH imaju pravo na mirovinu, dok njihovi kolege iz RS-a to nemaju.

Kada je BiH počela s procesom pomlađivanja svoje vojske 2010. godine, vlasti su umirovile vojnike starije od 35 godina. Međutim, neki mirovinu nikada nisu dobili, zbog čega su osiromašene stotine osoba.

>> Crkva zabrinuta zbog smanjenja broja katolika u BiH

Jedan od njih je i srpski ratni veteran Slavko Rašević. Život mu je toliko loš da se morao 'prikopčati' na susjedovu struju budući da nije mogao platiti režije. Nema novca ni za autobusne karte potrebne njegovoj djeci da dođu do škole. Kada je odlučio da 17-godišnjoj kćeri mora reći da više ne može u školu, dobio je neočekivane vijesti, javlja APTN.

Bošnjački i hrvatski vojnici koji su počeli dobivati novčanu pomoć odlučili su dio podijeliti s manje sretnim srpskim ratnim veteranima.

Rašević se prije 20 godina bio pridružio bosanskim Srbima u borbi protiv svojih sugrađana, Bošnjaka i Hrvata, tada neprijatelja. Sada su ga kolege Srbi odabrali da bude prvi koji će primiti pomoć svojih nekadašnjih neprijatelja.

>> Vijeće Europe prijeti BiH isključenjem

Veterani su do sada prikupili 5.000 eura, a najviše 500 eura odlučili su dati onome tko ih najviše treba – Raševiću, dok će drugi dobiti po 60 eura.

Posljednji je to primjer zbližavanja bivših neprijatelja. Bošnjaci, Hrvati i Srbi već su zajedno sudjelovali u štrajku željezničara, a sada služe u istoj vojsci. Međutim, ovo je prvi put da su posegnuli u svoje novčanike kako bi pomogli drugoj strani.

Veteran Nihad Grabovica iz Goražda, Bošnjak, ne može ne nasmijati se povijesnoj ironiji. 'Gore, na onom brdu Karadžić i Mladić su igrali šah. A mi smo došli u situaciju da tim istim ljudima koji su pucali na nas iz tih rovova prikupljamo novac da prehrane svoju djecu', rekao je Grabovica koji se suprotstavio Srbima kada su napali Goražde 1992. godine, te tri godine oružjem napadali njegovo mjesto.

Oružje koje su njegove kolege zarobili Srbima, sada su dio memorijalnog parka.

Čim su dobili novac u siječnju, Bošnjaci i Hrvati počeli su prikupljati donacije i uplaćivati ih na račun srpskog veterana Rade Dželetovića koji je zadužen za distribuciju novca ostalim veteranima. 'Ta je informacija šokirala svijet', rekao je Dželetović.

'Političari su nas u to vrijeme zaveli, dali puške nama koji smo imali 16, 17 godina. Uzeli smo puške dok smo još bili u školskim klupama, jer ta politika koju su oni tada vodili dovela nas je do toga da se međusobno ubijamo. Poslije toliko godina došli smo u situaciju da pomažemo jedni drugima jer nam ta vlast jednostavno ne želi pomoći', zaključio je Senad Hubijer iz Goražda.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene