Obavijesti Video Pretražite Navigacija
'Broj prepolovljen'

Crkva zabrinuta zbog smanjenja broja katolika u BiH

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Zajedničko dvodnevno zasjedanja Biskupskih konferencija Hrvatske i BiH započelo je u ponedjeljak u Sarajevu.

Na njemu je pročitano pismo državnog tajnika Svete Stolice, kardinala Tarcisia Bertonea, u kojemu poziva na zajedničke napore Crkve i političkih predstavnika kako Hrvati katolici ne bi posve nestali u pojedinim područjima BiH u kojoj je prepolovljen njihov broj zbog posljednica rata i gospodarske nestabilnosti, objavila je Katolička tiskovna agencija.

U pismu državnoga tajnika Svete Stolice ističe se očekivanje da će na zasjedanju posebna 'pozornost biti dana teškom pitanju budućnosti katoličkoga naroda u Bosni i Hercegovini'. 'Na žalost, kao što dobro znadete, podaci su alarmantni. Od oko 800.000 katolika u 1991. godini došlo se na oko današnjih 440.000, a u mnogim župama ostali su samo malobrojni starci. Prema godišnjim statistikama biskupijskih kurija, broj katolika ne prestaje se smanjivati', upozorio je kardinal Bertone prenoseći riječi ohrabenja pape Benedikta XVI.

Pročitajte i ovo Ilustracija Osuđivani nasilnik Stravičan zločin u susjednoj zemlji: Ubio bivšu partnericu pred djetetom pa ga oteo U Sarajevu održan prosvjed podrške Palestincima - 7 "Uništava sve pred sobom" FOTOGALERIJA U Sarajevu održan prosvjed podrške Palestincima: "Izrael je najgori okupator na svijetu"

Uzroci koje prisiljavaju mlade da napuste BiH

Pri tome je upozorio na uzroke problema kao što je rat, nepovratak izbjeglica, kao i teško gospodarsko stanje koje prisiljava mnoge mlade da napuste BiH. Na početku zasjedanja, predsjednik Hrvatske biskupske konferencije nadbiskup đakovačko-osječki Marin Srakić izrazio je nadu kako posljednji izbori u Hrvatskoj kao i ishod refenduma neće negativno utjecati na odnose između Hrvata katolika u BiH i RH.

'Uvjereni smo da granice Europske unije neće ometati ili čak onemogućiti našu daljnju suradnju na dobro naših vjernika i građana', kazao je nadbiskup Srakić.

Biskupi će tijekom dvodnevnog, XIV. po redu zajedničkog zasjedanja razmatrati izvješća o aktualnom stanju u Papinskom hrvatskom zavodu sv. Jeronima u Rimu, o tjednu solidarnosti s Crkvom i ljudima u BiH, o djelovanju vijeća i ureda za hrvatsku inozemnu pastvu te o poduzetim koracima za osnivanje zajedničkog ureda za prikupljanje svjedočanstava o žrtvama u dvadesetom stoljeću. Biskupi će saslušati i izvješće o misijskoj djelatnosti Crkve u Hrvata i uzajamnom radu kao i izvješće o radu na planu liturgijskih tekstova.  (Hina)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene