Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Ajatolah Hatami poručuje

'Nedu su ubili prosvjednici zbog propagande protiv režima'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Nije bilo izborne prijevare na predsjedničkim izborima u Iranu. Zaključilo je to vrhovno izborno tijelo nakon 10 dana proučavanja stotina pritužbi.

Da su oporbeni prosvjedi neopravdani smatra i utjecajni klerik Ahmad Hatami. Tijekom molitve petkom osvrnuo se i na Nedu, studenticu čija je smrt postala simbolom iranske oporbe. I tjedan dana nakon smrti Neda Agha Soltan podiže prašinu. 27-godišnja studentica ubijena je tijekom prosvjeda u Teheranu, a ubojica nije poznat. Oporba krivi snage sigurnosti, državni vrh, s druge strane, strance.

Pročitajte i ovo Emmanuel Macron, Ursula von der Leyen pozivi na deeskalaciju Svijet u strahu od novog sukoba zbog napada na Iran: "Apsolutno je nužno da regija ostane stabilna" Izraelske rakete pogodile lokaciju u Iranu Iz minute u minutu Šef NATO-a oglasio se o ratu na Bliskom istoku; Iranski ministar: "Izraelski dronovi nisu prouzročili štetu..."

>> 'U Nedu je pucao pripadnik provladine milicije'

>> 'Neda je željela demokraciju i slobodu za svoj narod'

>> 'Snimatelji Nede su sudionici s preverznim namjerama'

>> Uznemirujuća snimka koja je obišla svijet

'Svi dokazi upućuju na to da su je ubili prosvjednici, a zatim pokrenuli propagandu protiv režima. Poručujem lažljivim medijima da će iskušenje proći. Sva sramota ostat će na njima', kazao je ajatolah Ahmad Hatami, član Vijeća stručnjaka. Ajatolah Ahmad Hatami utjecajni je tvrdolinijaš, koji sjedi u iranskom Vijeću stručnjaka. U bliskim je odnosima s velikim ajatolahom Alijem Hameinijem, ali i predsjednikom Mahmudom Ahmadinedžadom. Njegova retorika tijekom molitve petkom stoga nimalo ne čudi. Za vjerskog čelnika oporbeni prosvjedi su zapravo rat protiv Boga.

'Zahtjevam od pravosuđa da kazni predvodnike prosvjeda iza kojih stoje SAD i Izrael. Zahtjevam snažnu i okrutnu kaznu, koja će svima biti pouka', istaknuo je ajatolah Hatami. Dosad najglasniji oporbeni čelnik Hosein Musavi, danas je zašutio. Njegova internetska stranica tijekom dana je bila prazna. Musavijevi suradnici kažu, razlog je jednodnevni odmor. Hosein Musavi pred pristašama se nije pojavio već tjedan dana.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene