Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Iranka ubijena na prosvjedima

'Neda je željela demokraciju i slobodu za svoj narod'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Muškarac koji tvrdi da je bio dečko mlade djevojke Nede Agha Soltan, koja je ubijena u Iranu tijekom prosvjeda, rekao je kako je ona samo željela demokraciju i slobodu za svoj narod.

Neda je snimljena kako mrtva leži na cesti dok je pokušavaju spasiti ostali prosvjednici. Njezini posljednji trenuci odmah su objavljeni na internetu i pretvorili je u heroinu sukoba između iranske vlade i prosvjednika. ‘Govorila je da želi demokraciju i slobodu za stanovnike Irana’, rekao je 37-godišnji fotoreporter Caspian Makan. U razgovoru za AP kaže da je 27-godišnju studenticu glazbe upoznao prije nekoliko mjeseci na putovanju izvan zemlje i da se s njom namjeravao vjenčati.

Pročitajte i ovo Emmanuel Macron, Ursula von der Leyen pozivi na deeskalaciju Svijet u strahu od novog sukoba zbog napada na Iran: "Apsolutno je nužno da regija ostane stabilna" Izraelske rakete pogodile lokaciju u Iranu Iz minute u minutu Šef NATO-a oglasio se o ratu na Bliskom istoku; Iranski ministar: "Izraelski dronovi nisu prouzročili štetu..."

Još je osjećam, još razgovaram s njom’, rekao je Makan te dodao da su se nekoliko dana svađali oko njezine odluke da sudjeluje u prosvjedima, koji su dio, samoprozvanog pokreta 'zelenog vala', pokret koji tvrdi da je konzervativni predsjednik Mahmud Ahmadinedžad lažirao izbore 12. lipnja. Rekao je da ju je molio da ne ide na prosvjede jer se bojao da će biti uhićena ili ubijena. 'Pokušao sam je odgovoriti od sudjelovanja u prosvjedima, jer u svom sam poslu vidio da na ulici nema milosti', ispričao je Makan.

>> Heroina Neda pokopana bez ispraćaja

>> Uznemirujuća snimka koja je obišla svijet

Blogeri izvještavaju o tome kako je s njom na prosvjedima bio i njezin otac, ali Makan kaže da je sijedi muškarac koji se vidi na videu i koji je bio uz nju te joj govorio 'ne boj se, Neda draga, ne boj se', je zapravo njezin profesor glazbe. Bila je nezadovoljna studijem teologije koji je pohađala pa se prebacila na glazbu, na odjel pijanista, rekao je Makan. Upoznali su se tijekom odmora u Izmiru, u Turskoj, prenosi AP. Makan je opisao Nedu kao jednostavnu osobu koja je voljela poeziju, a iranski Rumi i američki Robert Frost bili su joj najdraži. Bila je pacifistica i po tome 'prava Iranka'. 'Nije vjerovala da se uvijek moramo boriti i svađati i biti nasilni i ginuti. Postoji samo jedna stvar s kojom se Iranci moraju boriti, a to je neznanje. A protiv neznanja se ne bori mačem. Treba upaliti svjetlo', rekao je Makan.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene