Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Kim kaže da ima tipku, Trump da je njegova veća

Ne postoji tipka: Što je stvarno potrebno za pokretanje nuklearnog napada

Ne postoji tipka na koju se Trump može slučajno nasloniti (Foto: AFP)
Ne postoji tipka na koju se Trump može slučajno nasloniti (Foto: AFP) Foto: Afp
Sjevernokorejski vođa Kim Jong Un rekao je u novogodišnjem obraćanju kako na svom stolu ima tipku za pokretanje nukelarnog napada. Trump mu je odgovorio da i on ima tipku koja je veća i moćnija. No nikakva tipka ne postoji.

U svom novogodišnjem obraćanju sjevernokorejski vođa Kim Jong Un poručio je kako su cijele Sjedinjene Američke Države u dometu njihova nuklearnog oružja, a da je tipka za nuklearni napad uvijek na njegovu stolu.

Pročitajte i ovo U New Yorku se ispred zgrade suda zapalio muškarac U tijeku je suđenje Trumpu UZNEMIRUJUĆE Muškarac se zapalio ispred zgrade gdje se sudi Trumpu: Otkriva li letak na tlu razlog strašnog čina? Donald Trump On sve negira Počinje suđenje Trumpu zbog plaćanja šutnje pornoglumici: Ključan je jedan svjedok

Nije se dugo čekao odgovor američkog predsjednika Donalda Trumpa. Kimu je poručio da je njegova tipka veća i moćnija i da uz to radi.

"Hoće li ga netko iz njegova osiromašenog i izgladnjelog režima izvijestiti da i ja imam nuklearnu tipku, ali mnogo veću i mnogo moćniju od njegove i da moja tipka radi", napisao je Trump u tvitu.

Ove prijetnje još su jednom postavile pitanje što je zapravo potrebno za pokretanje nuklearne bojeve glave.

Slika predsjednika s prstom na tipki koja može pokrenuti nuklearni napad upotrebljava se za simobliziranje brzine kojom se takav proces može provesti. No, suprotno popularnom uvjerenju, crna aktovka koja uvijek prati američkog predsjednika, a koja se naziva "football", ne sadrži tipku, već opremu i dokumente kojima bi Trump potvrdio svoje zapovijedi i pokretanje napada.

"Sam predsjednik ne može pritisnuti tipku i pokrenuti projektile. On može samo dati ovjerenu naredbu koju će drugi slijediti i projektili će tada poletjeti", objasnio je Peter Feaver, profesor političkih znanosti na Sveučilištu Duke. Objasnio je da sustav ne izgleda tako da postoji tipka na koju se predsjednik može slučajno nasloniti, kako to misli dio javnosti.

Crka aktovka uvijek u blizini

Odluka o pokretanju napada od predsjednika zahtijeva suradnju s vojnim djelatnicima koji posjeduju materijale koje Trump treba za izdavanje naredbe, ali i s osobljem na svim drugim razinama, od vrhovnih zapovjednika do službenika koji rade u raketnim silosima.

Gdje god da se Trump nalazio, pomoćnik koji nosi crnu aktovku u njegovoj je blizini. Primjerice, zajedno se voze u liftu, u hotelu odsjedaju na istom katu i štite ih isti agenti tajne službe.

Ista aktovka postoji i za potpredsjednika u slučaju predsjednikove nesposobnosti.

U njoj se inače nalaze četiri stvari. Prva je crna knjiga u kojoj je opis postupka u slučaju nuklearnog napada. Uz nju je još jedna knjiga s popisanim mjestima na koje se, u slučaju nuklearnog napada, američki predsjednik može sakriti. Tu je i fascikl s procedurom upravljanja komunikacijskim sustavom putem kojeg se američki predsjednik obraća naciji u izvanrednim situacijama. I naravno, kod za autorizaciju nuklearnog napada.

U cijelom procesu lansiranja nukelarnog napda postoje mjere koje osiguravaju da sve bude legalno i prikladno.

"To je sustav kojim upravljaju ljudska bića, ništa se ne događa automatski", objasnio je umirovljeni general zrakoplovnih snaga Robert Kehler. Dodao je kako američka vojska ne slijedi slijepo svaku naredbu i kako predsjednikov nalog za pokretanje nuklearnog napada mora biti legalan. Iako predsjednik ima ustavne ovlasti da naredi neku vojnu akciju, u procesu koji se tiče nuklearnog napada postoje procjene i konzultacije između predsjednika i ključnih civilnih i vojnih čelnika, piše CNN.

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene