Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Povećanje razine mora ne može se zaustaviti sljedećih nekoliko stotina godina čak i ako se znatnim smanjenjem emisija stakleničkih plinova snize prosječne temperature.


No, ono se može usporiti, objavili su znanstvenici u studiji koja je izašla u časopisu Nature Climate Change. Brojna istraživanja o klimi pokazuju da je porast stakleničkih plinova odgovoran za povećanje globalne prosječne temperature za približno 0,17 stupnjeva Celzijusa od 1980.-2010. te za povećanu razinu mora za oko 2,3 mm na godinu od 2005.-2010., kako se ledeni pokrov i ledenjaci tope.

Porast razine mora prijeti desetini svjetskog stanovništva koje živi u nizinskim područjima i otocima kojima prijeti da ih prekrije more, uključujući Karibe, Maldive i skupinu azijsko-pacifičkih otoka.

Vezani članci Kupalište na Stoji, Pula Incident na poznatom kupalištu u Puli: "Treba se utvrditi što se točno dogodilo, je li bilo uključeno kakvo oružje ili ne" Plaža / Ilustracija Proljev, povraćanje, probavne smetnje i temperatura: Zabranjeno kupanje na spornoj plaži

>> Hrana koja bi mogla nestati u budućnosti!

Više od 180 zemalja pregovara o novom globalnom sporazumu o klimi koji bi trebao primorati sve nacije da smanje ispuštanje plinova kako bi se ograničilo zagrijavanje na manje od 2 stupnja Celzijusa u ovom stoljeću, što je razina za koju znanstvenici kažu da je minimum nužan za sprečavanje katastrofalnih učinaka.

Ali ako se poduzme i najambicioznije smanjenje stakleničkih plinova, moglo bi ne biti dovoljno da zaustavi porast razine mora zbog toplinskog širenja morske vode, kažu znanstvenici u američkom Centru za atmosferska istraživanja, američkoj istraživačkoj organizaciji Climate Central i Centru za istraživanje australskog vremena i klime u Melbourneu. (Hina)

Pratite najnovije vijesti bilo kada, bilo gdje. Pratite nas na Facebooku i Twitteru. Pratite DNEVNIK.hr putem iPhonea i ANDROID mobilnih uređaja.