Obavijesti Video Pretražite Navigacija

'Ne možemo sve mjeriti europskim mjerilima'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Kuba je puno učinila u razvoju školstva i zdravstva, ali nedostaje joj tržišnog gospodarstva koje omogućuje brži razvoj, no ne možemo sve mjeriti europskim mjerilima, kazao je jučer navečer u Havani hrvatski predsjednik Stjepan Mesić.

"Ne možemo sve mjeriti europskim mjerilima ... Kubi nedostaje dosta onoga što mi u Europi smatramo standardom", odgovorio je Mesić na novinarsko pitanje o stupnju demokracije na Kubi.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Castro 'mekog' srca Uz Castrov 'blagoslov' otvoren Katolički centar na Kubi Slika nije dostupna Castro zaključio 'Kubanski ekonomski model više ne funkcionira'

Novo vodstvo koje će jednog dana naslijediti 80-godišnjeg predsjednika Fidela Castra ispočetka će nastojati očuvati socijalizam koji je desetljećima održavao karizmatični lider kubanske revolucije, ocijenio je Mesić u Havani gdje kao predstavnik zemlje promatrača sudjeluje na XIV. summitu Pokreta nesvrstanih.

No "da će procesi demokracije zahvatiti sve zemlje, pa tako i Kubu to je ... sasvim sigurno", rekao je Mesić.

Demokratizaciji i bržem razvoju okrenuta je i većina zemalja članica nesvrstanih, izjavio je Mesić o članicama nesvrstanih, odbacivši kvalifikaciju kako je većina njih nedemokratska, iako među njima ima i režima ostvarenih državnim udarom.

"Ono što karakterizira ovaj skup je volja da se između sebe surađuje i volja da se unapređuje međunarodni mir, razvija tolerancija među državama i ... uspostavi što stabilnije stanje u čitavom svijetu", rekao je.

Mesić je odbacio ocjene o summitu kao forumu suprotstavljanja politici Sjedinjenih Država.

"Bilo je antiameričkih tonova, ali cijeli summit se odvija u zamišljenim okvirima, a to znači da se okreće razvoju i međusobnoj suradnji", rekao je. 

Summit je  počeo govorima zamjenika kubanskog predsjednika Raula Castra i venezuelanskog predsjednika Huga Chaveza koji su oštro osudili politiku Sjedinjenih Država, no nacrt završne deklaracije XIV. Summita uravnotežen je tekst u kojem se SAD i ne spominje.

Mesić, koji je održao nekoliko bilateralnih razgovora, među njima i s glavnim tajnikom UN-a Kofijem Annanom, izrazio je zadovoljstvo ostvarenim kontaktima s državama s kojima Hrvatska gotovo da nije imala bilateralnih odnosa.

"Bilo je i konkretnih razgovora", recimo s Gvatemalom, o razmjeni posjeta gospodarskih izaslanstava.

U razgovoru s glavnim tajnikom Arapske lige Amrom Musom hrvatski predsjednik dobio je prijedlog da ta organizacija s Hrvatskom uspostavi strateški dijalog kakav je ostvarila s članicama Europske unije.

Drugi prijedlog Mesić je primio od ministra vanjskih poslova Egipta Ahmeda Abula Gheita, koji je Hrvatsku pozvao da se pridruži Euromediteranskom forumu, nastalom na temeljima Barcelonske inicijative o suradnji zemalja sjevera i juga Mediterana.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene