Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Kuba je puno učinila u razvoju školstva i zdravstva, ali nedostaje joj tržišnog gospodarstva koje omogućuje brži razvoj, no ne možemo sve mjeriti europskim mjerilima, kazao je jučer navečer u Havani hrvatski predsjednik Stjepan Mesić.


"Ne možemo sve mjeriti europskim mjerilima ... Kubi nedostaje dosta onoga što mi u Europi smatramo standardom", odgovorio je Mesić na novinarsko pitanje o stupnju demokracije na Kubi.

Vezani članci Slika nije dostupna VIDEO: Kuba bijesna zbog igrice 'Ubij Fidela Castra' Slika nije dostupna Uz Castrov 'blagoslov' otvoren Katolički centar na Kubi

Novo vodstvo koje će jednog dana naslijediti 80-godišnjeg predsjednika Fidela Castra ispočetka će nastojati očuvati socijalizam koji je desetljećima održavao karizmatični lider kubanske revolucije, ocijenio je Mesić u Havani gdje kao predstavnik zemlje promatrača sudjeluje na XIV. summitu Pokreta nesvrstanih.

No "da će procesi demokracije zahvatiti sve zemlje, pa tako i Kubu to je ... sasvim sigurno", rekao je Mesić.

Demokratizaciji i bržem razvoju okrenuta je i većina zemalja članica nesvrstanih, izjavio je Mesić o članicama nesvrstanih, odbacivši kvalifikaciju kako je većina njih nedemokratska, iako među njima ima i režima ostvarenih državnim udarom.

"Ono što karakterizira ovaj skup je volja da se između sebe surađuje i volja da se unapređuje međunarodni mir, razvija tolerancija među državama i ... uspostavi što stabilnije stanje u čitavom svijetu", rekao je.

Mesić je odbacio ocjene o summitu kao forumu suprotstavljanja politici Sjedinjenih Država.

"Bilo je antiameričkih tonova, ali cijeli summit se odvija u zamišljenim okvirima, a to znači da se okreće razvoju i međusobnoj suradnji", rekao je. 

Summit je  počeo govorima zamjenika kubanskog predsjednika Raula Castra i venezuelanskog predsjednika Huga Chaveza koji su oštro osudili politiku Sjedinjenih Država, no nacrt završne deklaracije XIV. Summita uravnotežen je tekst u kojem se SAD i ne spominje.

Mesić, koji je održao nekoliko bilateralnih razgovora, među njima i s glavnim tajnikom UN-a Kofijem Annanom, izrazio je zadovoljstvo ostvarenim kontaktima s državama s kojima Hrvatska gotovo da nije imala bilateralnih odnosa.

"Bilo je i konkretnih razgovora", recimo s Gvatemalom, o razmjeni posjeta gospodarskih izaslanstava.

U razgovoru s glavnim tajnikom Arapske lige Amrom Musom hrvatski predsjednik dobio je prijedlog da ta organizacija s Hrvatskom uspostavi strateški dijalog kakav je ostvarila s članicama Europske unije.

Drugi prijedlog Mesić je primio od ministra vanjskih poslova Egipta Ahmeda Abula Gheita, koji je Hrvatsku pozvao da se pridruži Euromediteranskom forumu, nastalom na temeljima Barcelonske inicijative o suradnji zemalja sjevera i juga Mediterana.

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju