Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Novoizabrani papa Franjo, nije se poslije obraćanja vjernicima na Trgu svetog Petra vratio u Dom svete Marte papinskom limuzinom, nego autobusom s ostalim kardinalima.


To pokazuje njegovu skromnu stranu, otkrio je novinarima njujorški nadbiskup kardinal Timothy Dolan. Nadbiskup Timothy Dolan je rekao da su se kardinali poslije Papina blagoslova vjernicima posebnim minibusevima prevezli od bazilike svetog Petra do Doma svete Marte, gdje su smješteni za trajanja konklava. Ispred zgrade su se poredali kako bi dočekali Papu, koji im se trebao pridružiti na njihovoj posljednjoj zajedničkoj večeri kao izborničkoj skupini.

'Očekivali smo da će doći u limuzini, koju smo vidjeli kako ga čeka ispred Apostolske palače, ali on je sišao iz posljednjeg autobusa s kardinalima. Valjda je rekao svom novom vozaču: U redu je, slobodan si, idem s dečkima', prepričao je Dolan novinarima.

Vezani članci Papa Franjo Božićna poruka pape Franje: Ne dopustite da vas propusti Crkve odvrate od Boga Papa Franjo Epohalna odluka u Vatikanu: Papa Franjo zabranio skrivanje svećeničkih seksualnih zločina

>> Odbio živjeti u biskupskoj rezidenciji i nikad nije štedio političare

Unutar rezidencije, za večerom, Papa je pokazao i svoju duhovitu stranu, kaže Dolan.

'Nazdravili smo mu, a on nam je odgovorio: Neka vam Bog oprosti'. Kardinale je ponovo nasmijao kada je, u referenci na napornih sedam dana priprema za konklave i dva dana konklava, kazao: 'Dobro ću spavati večeras, a nešto mi govori da ćete i vi'. Dolan je rekao kako je Papa Franjo otkrio i da će odmah posjetiti svog prethodnika Benedikta XVI. u Castel Gandolfu. Njujorški je nadbiskup opisao i emocije, koje su zavladale Sikstinskom kapelom, kada je kardinal Bergoglio došao do 77. glasa.

'Svi smo počeli pljeskati, ali smo onda morali pričekati da se glasovi izbroje do kraja, pa smo ponovo zapljeskali. I onda još jednom kad je prihvatio izbor'.

Kada se Franjo vratio iz 'sobe suza', male sakristije pored Sikstinske kapele u kojoj se odjenuo u papinsko ruho, na povišenoj platformi već je bio postavljen papinski tron, ali je ostao prazan, jer se Papa odlučio obratiti kardinalima iz stolice, koja je bila u ravnini s njihovima, rekao je Dolan. Dolan je potvrdio da je Papa uzeo ime Franjo u čast svetog Franje Asiškog. Rekao je da će njegov izbor biti 'poticaj i pravi blagoslov' Crkvi u objema Amerikama.

'Svi smo odahnuli, jer znamo da imamo dobrog pastira. On je izvanredan čovjek, pouzdan i stabilan, krasne jednostavnosti i iskrenosti', rekao je njujorški nadbiskup Timothy Dolan.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook