Obavijesti Video Pretražite Navigacija

NATO zanijekao jačanje svoje vojne nazočnosti u Crnome moru

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
NATO je u četvrtak odbacio ruske optužbe da pojačava svoju vojnopomorsku nazočnost u Crnome moru, rekavši da je pet njegovih ratnih brodova ondje radi rutinskih vježba koje su odavno planirane.

"Nema pomorskog jačanja u Crnome moru kao što u glasilima tvrde ruske vlasti", rekla je glasnogovornica Sjevernoatlantskog saveza Carmen Romero.

Pročitajte i ovo Njemački vojnik Panzerbrigade 45 Njemačka rasporedila prve vojnike u jednu NATO članicu: Za tri godine tamo će biti stalno prisutni Njemački borbeni zrakoplovi Eurofighter Burno iznad Baltika Njemački borbeni zrakoplovi presreli rusku letjelicu

"Riječ je o rutinskom razmještaju planiranom prije više od godinu dana", ističe se i u NATO-ovu priopćenju.

"Zahtjevi za prolaz kroz turske tjesnace Bospor i Dardanele predani su u lipnju, puno prije sadašnje krize u Gruziji s kojom nemaju nikakve veze", dodaje se u tekstu.

Rusija je odlučila poduzeti "mjere opreza" zbog nazočnosti NATO-ovih pomorskih snaga u Crnome moru, kazao je u srijedu glasnogovornik ruskog premijera Vladimira Putina, Dmitrij Peskov.

Usto je jedan ruski general u srijedu upozorio NATO da poštuje Konvenciju iz Montreuxa potpisanu prije Drugog svjetskog rata kojom se ograničava broj i vrsta vojnih brodova koji mogu ploviti Crnim morem.

"Savez ni na koji način nije prekršio Konvenciju iz Montreuxa jer je zahtjev da se dopusti prolaz kroz turske tjesnace podnesen koncem lipnja", ustvrdila je Romero.

Kako navodi NATO, četiri njegova broda trenutačno su u Constanti, u Rumunjskoj gdje će sudjelovati u zajedničkim vježbama s rumunjskom i s bugarskom mornaricom. Nakon toga bi trebali stići u Varnu, u Bugarskoj i zatim napustiti Crno more.

Romero je dodala da je savez u stalnoj vezi s Turskom koja je zadužena da nadzire poštovanje Konvencije iz Montreuxa.

Gruzija OESS-u tužila Rusiju za etničko čišćenje, hoće UN-ove sankcije 

Gruzijska ministrica vanjskih poslova objavila je u četvrtak u Beču da se u Južnoj Osetiji provodi etničko čišćenje gruzijskog stanovništva te je pozvala Vijeće sigurnosti UN-a da poduzme mjere protiv Rusije zbog kršenja međunarodne sigurnosti.

Na izvanrednom sastanku s predstavnicima 56-člane Organizacije za sigurnost i suradnju u Europi (OESS), Ekaterina Tkešelašvili rekla je da bi Vijeće sigurnosti UN-a trebalo djelovati po članku 7 UN-ove povelje. U tom članku govori se o nevojnim i vojnim sankcijama koje bi trebalo poduzeti protiv Rusije radi uspostave mira i sigurnosti.

"Ne samo da je to prijetnja međunarodnoj sigurnosti, već je i njezino kršenje", rekla je Tkešelašvili.

Time je mislila na rusku vojnu akciju u Gruziji te na rusko priznanje gruzijskih odmetnutih pokrajina Južne Osetije i Abhazije.

Ustvrdila je da ruske snage provode etničko čišćenje u Južnoj Osetiji.

"Područje koje se u sovjetska vremena nazivalo Južnom Osetijom potpuno je očišćeno od ostataka gruzijskog stanovništva", rekla je Tkešelašvili.

A u tampon zoni oko odmetnute pokrajine etničko čišćenje je u tijeku, rekla je Tkešelašvili.

Stalno vijeće OESS-a sazvalo je izvanredan sastanak na temu Gruzije na kojem treba dogovoriti i načine slanja 100 dodatnih promatrača u tu regiju.

OESS treba dogovoriti gdje će promatrači biti raspoređeni kako bi nadzirali prekid vatre između Rusije i Gruzije.

Moskva je dosad odbijala dopustiti promatračima ulazak u Južnu Osetiju, piše dpa.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene