Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

NATO planira Turskoj poslati zrakoplove za ophodnju i projektile kako bi osnažio njezinu obrambenu moć na granici sa Sirijom, rekli su u utorak dužnosnici saveza.


Njemačka i SAD povukle su svoje projektile Patriot iz Turske, kao što su to već prije bile najavile, ali iznenadno uključenje Rusije u građanski rat u Siriji u rujnu, potaknulo je druge članice NATO-a da ponude dodatnu pomoć Turskoj, u kojoj projektile Patriot sad ima još samo Španjolska.

Vezani članci Jasmina Hostert od opkoljenog Sarajeva do Bundestaga U ratnom Sarajevu ostala bez ruke, danas je zastupnica u Bundestagu: "Otkako imam njemačko prezime..." Ilustracija Ne piški prema Rusiji! Na granici postavljena obavijest turistima i nepristojnima

'Moramo u potpunosti iskoristiti sve potencijale koje imamo za suprotstavljanje prijetnjama na južnom boku NATO-a', izjavio je litavski ministar vanjskih poslova Linas Linkevicius, koji s kolegama iz članica NATO-a sudjeluje na sastanku u Bruxellesu.

'Moramo poduprijeti našu saveznicu Tursku', dodao je.

RUSIJA DODATNO POOŠTRAVA MJERE Odgovor na 'agresivni čin'

Iz diplomatskih izvora se doznaje da predviđene mjere uključuju slanje većeg broja brodova iz članica NATO-a u istočno Sredozemlje, više NATO-ovih zrakoplova u turskoj bazi Incirlik i dodatne bitnice projektila, uz postojeće španjolske.

Ministri vanjskih poslova zemalja članica NATO-a rekli su u zajedničkoj izjavi kako je stanje na turskoj granici sa Sirijom i Irakom 'vrlo nestabilno' i obećali ojačati tursku zračnu obranu što su opisali kao 'mjere osiguranja'.

'I dalje smo odlučni...nastaviti razvijanje dodatnih mjera osiguranja NATO-a a saveznici rade na pripremi drugih mogućih doprinosa', rekli su ministri sa sastanka na kojem sudjeluje i hrvatska ministrica vanjskih i europskih poslova Vesna Pusić.

Glavni tajnik saveza Jens Stoltenberg izjavio je kako očekuje da će odluka o slanju dogovorene količine oružja i opreme biti donesena u 'nekoliko idućih tjedana', ali je nastojao prikazati jačanje kao odvojeno od ruskih upada i pozvao Rusiju i Tursku da traže rješenje za napetosti. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook