Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Nastavak pregovora

NATO i Rusija: 'Još se nismo dogovorili oko proturaketnog štita'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
NATO i Rusija danas su ponovno raspravljali o budućem proturaketnom štitu saveza, ali se nisu dogovorili, već su potvrdili spremnost da nastave pregovore o tom prijepornom pitanju, priopćio je NATO.

'Još se nismo uspjeli dogovoriti', rekao je glavni tajnik NATO-a Anders Fogh Rasmussen nakon sastanka Vijeća NATO-Rusija na kojemu su se u Bruxellesu okupili ministri vanjskih poslova 28 zemalja članica NATO-a i Rusije. 'No dogovorili smo se da je važno nastaviti pregovarati, nastaviti dijalog. I saslušati što koga zabrinjava', dodao je. Potvrdio je da zemlje NATO-a 'ne gledaju na Rusiju kao na neprijatelja'.

Pročitajte i ovo Vladimir Putin scenarij koji nitko ne želi Putin na krilima pobjede: "Svima je jasno da će ovo biti samo jedan korak od trećeg svjetskog rata" Vladimir Putin Brojni detalji Putin otkrio zašto ga je Trump korio te poručio: "Šaljem vojsku na granicu s Finskom"

>> Rusi odgovorili NATO-u: Aktiviran proturaketni sustav u Kalinjingradu

Moskva je nedavno povisila ton u vezi s tim pitanjem aktiviravši koncem studenog sustav proturaketnog uzbunjivanja u Kalinjingradu, ruskoj enklavi koja graniči s EU-om. Proturaketni štit, koji je uspostavljen 2010. a treba postati operativan do 2018.-2020., temelji se na američkoj tehnologiji i postavio bi se u više zemalja blizu Rusije, među kojima u Poljskoj, Rumunjskoj i Turskoj.

Ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov u četvrtak je opet upozorio da savez mora voditi računa o ruskoj bojazni. 'Tražimo jasna jamstva da sustav proturaketne obrane neće biti uperen protiv naših strateških kapaciteta', rekao je pred novinarima. 'Spremni smo na dijalog, uz uvjet da se povede računa o legitimnim interesima svih strana. Imamo još vremena, ali ga je svakim danom sve manje', dodao je. (Hina)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene