Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Suradnja u Afganistanu

NATO-a nada se brzoj normalizaciji odnosa s Rusijom

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Glavni tajnik NATO-a Jaap de Hoop Scheffer izrazio je nadu da će Sjevernoatlantski savez uskoro normalizirati odnose s Rusijom, javljaju ruski mediji.

'Kad se ispune uvjeti za obnovu normalnih odnosa s Rusijom u Vijeću NATO-Rusija, a ja se nadam da će to dogoditi uskoro, mislim da bi se bilo korisno poslužiti tim tijelom za uključenje Rusije u širu suradnju i izgradnju međusobna povjerenja', rekao je Scheffer tijekom seminara u Rejkjaviku.

Pročitajte i ovo Sidro oštetilo cjevovod Balticconnector Hibridno ratovanje Sigurnost milijarde ljudi je ugrožena: "Znamo što su Rusi razvili za ratovanje pod morem" Ilustracija EUFOR Althea NATO u susjednu zemlju šalje bataljun rezervnih snaga: "To je važna odluka za gašenje secesionističkih ideja"

Veleposlanici NATO-a i rusko izaslanstvo razgovarali su kako poboljšati suradnju u Afganistanu u ponedjeljak na prvome sastanku nakon šestomjesečna zamrzavanja takvih susreta kojima je NATO odgovorio na rusku vojnu intervenciju u Gruziji.

Vijeće NATO-Rusija glavni je forum za suradnju Saveza i Moskve, a sastanke je NATO prekinuo u kolovozu kad je osudio rusku vojnu akciju u Gruziji kao nerazmjeran odgovor. Obnovu sastanaka zagovarale su Njemačka, Francuska i Italija tvrdeći da NATO mora razgovarati s Rusijom.

Glavni tajnik NATO-a trebao bi se sastati s potpredsjednikom ruske vlade Sergejem Ivanovom na rubu Muenchenske konferencije o sigurnosti 7. i 8. veljače.

Afganistan: NATO zatražio istragu o curenju informacija

Glavni tajnik NATO-a Jaap de Hoop Scheffer zatražio je da se istraži 'neprihvatljivo' curenje podataka iz internih dokumenata Saveza o borbi protiv krijumčara droge u Afganistanu, koje je objavio njemački tjednik Der Spiegel.

'Glavni tajnik smatra neprihvatljivim da povjerljivi dokumenti izlaze u javnost' i 'zatražio je da odmah počne istraga koja se mora pomno provesti', rekao je njegov glasnogovornik James Appathurai.

Vrhovni zapovjednik u Europi američki general John Craddock potaknuo je živu raspravu u vojnom vrhu Saveza dopustivši ubijanje krijumčara opijuma u Afganistanu bez obzira na to jesu li povezani s talibanima pobunjenim protiv vlade u Kabulu, po pismu koje je u četvrtak objavio SpiegelOnline.

Pismo je poslano dvojici generala na visokom položaju u ISAF-u: Nijemcu Egonu Rammsu iz NATO-ova glavnog područnog stožera u Brunssumu i Amerikancu Davidu McKiernanu, zapovjedniku u Afganistanu, piše SpiegelOnline. Oni su odbili izvršavati naputak koji drže protivnim međunarodnome pravu i propisima ISAF-a, snaga koje djeluju po UN-ovu mandatu, piše časopis.

James Appathurai je istaknuo da je general Craddock prenio tek jedno 'razmišljanje' i kako je 'normalno' da ono bude predmetom rasprave među vojnim dužnosnicima prije nego se napokon utvrde pravila borbe s krijumčarima. Glasnogovornik generala Craddocka brigadir Derek Crotts izjavio je da 'nije izdana nikakva naredba', s obzirom na to da rasprava još nije završila.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene