Tegljač za opskrbu Bourbon Rhode kojem je prije dva dana počela voda ulaziti u stražnji dio broda nakon nevremena povezanog s uraganom Lorenzo je potonuo. Na brodu je ukupno 14 članova posade, među kojima jedan Hrvat, a dosad ih je spašeno tek troje.


Tegljaču za opskrbu Bourbon Rhode je prije dva dana počela voda ulaziti u stražnji dio broda nakon nevremena povezanog s uraganom Lorenzo. Tegljač je bio na putu prema Gvajani, a u problemi su počeli na Atlantiku. Na brodu je bilo ukupno 14 članova posade.

Vezani članci Tone brod pun kemikalija kod Šri Lanke Brod pun kemikalija tone uz obalu Šri Lanke: "Potonuće će dovesti do uništenja cijelog morskog dna" Najveći brod iranske mornarice Kharg Misteriozno potonuće - požar progutao najveći brod iranske mornarice: "Svi napori za spas bili su neuspješni"

Ministarstvo vanjskih poslova je u priopćenju potvrdilo da je na potonulom brodu i hrvatski državljanin, koji je zapravo kapetan broda.

"Veleposlanstvo Republike Hrvatske u Parizu u kontaktu je s Kriznim centrom Ministarstva za Europu i vanjskih poslova Francuske Republike, koje je potvrdilo kako je brod francuske kompanije Bourbon Rhode doživio nesreću u teritorijalnim vodama Martiniquea.

U pomoć su poslani brodovi iz najbliže luke, francuski vojni zrakoplov za spašavanje na moru te američki zrakoplov Nacionalnog centra za uragane. Prema informacijama brodarske kompanije Bourbon Rhode, pronađena su tri člana posade broda, kojima je pružena medicinska pomoć.

Također, prema informacijama kojima raspolažemo, kapetan broda je hrvatski državljanin, a među članovima posade nema drugih hrvatskih državljana", stoji u priopćenju Mnistarstva.

Doznajemo da je riječ o Hrvatu iz Šibenika.

Potonuo 26. rujna

Tegljač je prema posljednjim informacijama potonuo, a spašena su trojica članova posade, među kojima su dva ukrajinska državljanina. Za 11 preostalih članova posade i dalje se traga, prenosi Maritime Bulletin.

Tri spašena člana posade potonulog tegljača, spasiocima su rekli da je brod potonuo još 26. rujna. Spasioci su ih pronašli u čamcu za spašavanje.

Francuski vlasnik offshore broda Bourbon pokrenuo je akciju spašavanja tegljača za opskrbu Bourbon Rhdone kojem je 26. rujna počela voda ulaziti u stražnji dio broda nakon nevremena povezanog s uraganom Lorenzo.

Problemi za tegljač Bourbon Rhode su počeli oko 60 milja jugoistočno od uragana Lorenzo na Atlantiku. Bourbon je kazao da je aktiviran krizni stožer, a surađuju s Regionalnim operativnim centrom za nadzor i spašavanja (CROSS) koji je zatražio od broda SSI Excellent da promijeni rutu i uputi se u pomoć tegljaču.