Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Live prijenos

NASA Pogledajte povijesni događaj u svemiru

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Međunarodna svemirska postaja (ISS) je u četvrtak podešena za završetak instalacije modula na napuhivanje BEAM.

Modul na napuhivanje Bigelow Expandable Activity Module (BEAM) težak 1.400 kilograma bit će napuhan na Međunarodnoj svemirskoj postaji u sklopu dvogodišnjeg eksperimenta.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Snimljeno na ISS-u Ovako izgleda aurora borealis u visokoj rezoluciji Slika nije dostupna Godina dana u svemiru Astronaut Scott Kelly se vratio na Zemlju, doznajte zašto je baš on važan za NASA-u

Modul BEAM, kojeg je izgradila tvrtka Bigelow Aerospace iz Las Vegasa, lansiran je na ISS na SpaceX-ovoj kapsuli Dragon 8. travnja. a 16. travnja se pričvrstio na Tranquility modul uz pomoć robotske ruke.

Danas NASA završava njegovu instalaciju i time završava gotovo dva desetljeća dugi napori da se na ISS pričvrsti modul na napuhivanje.

Dvogodišnji eksperiment uključuje prvi habitat na napuhivanje i ključnu tehnologiju koja bi se jednoga dana mogla koristiti za svemirski turizam, ali i misije na Mjesec i Mars. Astronauti ga neće koristiti već će nekoliko senzora unutar BEAM-a proučavati kako modul podnaša svemirske uvijete -  mjerit će količinu radijacije i pritisak te pratiti svaki udar svemirskog otpada.  Nakon dvije godine modul će se otkačiti od postaje i izgorjeti u atmosferi. 

Spajanje modula na ISS možete pratiti ovdje.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene