Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Dječak s ambalaže za mlijeko

Napokon uhićen ubojica 6-godišnjeg Etana: Prije 33 godine im se činio previše lud?!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Pedro Hernandez, čovjek za kojeg njujorška policija tvrdi kako je priznao da je 1979. ugušio tada 6-godišnjeg Etana Patza, od jučer se nalazi u bolnici pod stalnim nadzorom.

Etan Patz nestao 25. svibnja 1979. kada je imao 6 godina. Patz je nestao dok je hodao prema autobusnoj stanici, dva bloka zgrada od svojeg doma. Prema medijskim izvještajima iz tog vremena to je bio prvi put da su mu roditelji dovolili da sam ide u školu.

Pročitajte i ovo Nestali djed - 1 Bio maskiran u mušketira Muškarca (82) nema gotovo dva mjeseca: Obitelj u očaju zato što je teški bolesnik, a nije popio lijekove Slika nije dostupna Etan Patz nestao 1979. Dječak s ambalaže za mlijeko: Ponovno otvoren slučaj nestanka

>> Dječak s ambalaže za mlijeko: Ponovno otvoren slučaj nestanka

Bio je to jedan od najistaknutijih slučajeva nestanka djece u New Yorku, a nestali Etan je bio među prvima čija se fotografija nakon nestanka pojavila na kartonskoj ambalaži za mlijeko. Etan nikada nije pronađen, a službeno je proglašen mrtvim 2001. godine. Nestanak Etana Patza je pomogao u osnivanju nacionalnog pokreta po pitanju nestale djece, a 25. svibnja se njemu u čast obilježava Nacionalni dan nestale djece.

Nakon više od tri desetljeća istrage u utorak je uhićen Pedro Hernandez. Rekao je policiji kako je 1979. zadavio Etana. Hernandez je tada imao 18 godina i radio je u skladištu trgovine ispred koje je Etan čekao školski autobus.

Jučer je bilo točno 33 godine od njegova nestanka i Hernandez je stavljen pod nadzor u bolnici jer se policija boji da bi mogao počiniti samoubojstvo. 51-godišnji Hernandez nalazi se u sigurnom krilu bolnice Bellevue, a tijekom dana vjerojatno će se sudu obratiti putem video linka.

Hernandez je istražiteljima ovaj tjedan rekao da je namamio dječaka u trgovinu pričom da će mu dati sok. Potom ga je odveo u podrum, zadavio i stavio tijelo u vreću koje je bacio u kontejner udaljen nekoliko blokova. Etanovo tijelo nikada nije pronađeno, piše AP.

Eric Arnone, odvjetnik i bivši tužitelj s Manhattana, kazao je kako pojedinosti koje je Hernandez iznio njegovu ispovijed čine vjerodostojnijom. 'Mislim da će te činjeniti biti od velike pomoći pri podizanju optužnice jer im omogućuje tvrdnje da je samo netko tko je počinio taj zločin u poziciji da da tu izjavu', kazao je Arnone te dodao kako mu nije jasno zašto Hernandez nije ispitan i ranije s obzirom da je bio zaposlenik u trgovini u blizini mjesta gdje je Etan posljednji put viđen živ.

Policija mu nije vjerovala

New York Post pak piše kako je ubojica pokušao priznati policiji ubojstvo i prije 33 godine da je ubio Etana, no pustili su ga misleći da je lud. Detektivi ga nikada nisu ponovno ispitali, kazala je Lucy Suarez, ubojičina najmlađa sestra. 

'Svaki put kada je bila godišnjica nestanka i kada bi vidjeli dječakovu sliku na televiziji ja bih pitala sestru: 'Zašto se ne prada?', prisjetila se 43-godišnjakinja. 'A sestra mi je rekla da je bio na policiji i priznao, no da su ga pustili jer im se činio previše lud'.

U policiji su opovrgli njezine riječi. Tvrde kako Hernandez prije ove srijede nikada nikome nije priznao ubojstvo Etana.

Forenzičari su jučer počeli pregledavati u zgradu u Sohou u kojoj je nakada bila trgovina gdje je Hernandez radio. Ljudi koji su 70-ih živjeli ondje opisali su tu trgovinu kao instituciju, jedno od rijetkih mjesta gdje se u prljavom industrijskom susjedstvu tada moglo kupiti namirnice.

Etanov otac Stanley Patz izbjegao je novinare ispred vrata obiteljskog stana, istog onog gdje su živjeli i prije 33 godine kada je Etan nestao. 

Bivši stanovnik Sohoa Roberto Monticello, filmaš koji je bio tinejdžer kada je Etan nestao, kazao je kako se Hernandeza sjeća kao priistojnog, ali rezerviranog. 'Uvijek je govorio kako čini razne, čudne stvari za ljude u susjedstvu', kazao je Monticello te dodao kako je Hernandez bio jedan od rijetkih tinejdžera koji se nije odazvao potrazi za Etanom.

Pratite najnovije vijesti bilo kada, bilo gdje. Pratite nas na Facebooku i Twitteru. Pratite DNEVNIK.hr putem iPhonea i ANDROID mobilnih uređaja.  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene