Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Novo pojačanje

PRVE METE Ovako izgledaju ruski napadi u Siriji

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Jedini ispravan način za borbu protiv međunarodnog terorizma u Siriji i susjednim zemljama jest preventivno djelovanje, poručio je Vladimir Putin.

Rusija je počela vojnu intervenciju u Siriji. Na poziv sirijskog predsjednika Asada, ruski zrakoplovi krenuli su u raketiranje položaja takozvane Islamske države. Ruska akcija pokrenuta je ni 24 sata nakon što su se Vladimir Putin i Barack Obama sastali na marginama Opće skupštine UN-a u New Yorku.

Pročitajte i ovo Ruski predsjednik Vladimir Putin - 2 Nije odao počast Kremlj tvrdi da je Putin ožalošćen: "Malo je vjerojatno da itko razumije kroz što on prolazi" Vladimir Putin Jasan stav Putinova nova prijetnja: "Oni za nas postaju legitimne mete, ma gdje se nalazili"

Ruski zrakoplovi napali su prve mete u Siriji. Amaterske snimke pokazuju uništene zgrade u gradovima na istoku zemlje. Rusija je izvijestila da su zrakoplovi raketirali vojnu opremu, komunikacijske objekte i skladišta sa streljivom i gorivom takozvane Islamske države.

'Rusi već počeli zračne napade na ISIS u Siriji'

'Jedini ispravan način za borbu protiv međunarodnog terorizma u Siriji i susjednim zemljama, gdje su brojne skupine koje čine zločine, jest preventivno djelovanje. Treba se boriti i eliminirati teroriste na teritorijima koje su već okupirali, a ne čekati da dođu u naš dom', poručio je ruski predsjednik Vladimir Putin.

Putin tvrdi da za razliku od država koje na svoju ruku vrše zračne udare u Siriji, on jedini poštuje međunarodno pravo jer ga je sirijski predsjednik osobno molio za pomoć. Taj prijedlog odobrio je gornji dom ruskog parlamenta. No za sada će djelovati samo zrakoplovstvo. Rusija u borbu neće slati kopnene snage.

Prije prvog napada, Moskva je o svojim namjerama obavijestila Washington. Sjedinjene Države sada će se morati koordinirati s Rusijom, o čemu je bilo riječi i u Vijeću sigurnosti UN-a.

'Ruske snage u Siriji borit će se protiv terorizma'

'Spremni smo ustanoviti standardne kanale za komunikaciju da bismo osigurali učinkovitu borbu protiv terorističkih skupina', poručio je ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov.

Neki mediji prenose da je Rusija gađala područja na kojima nisu Islamisti, što je Lavrov odbacio.

'Bit ćemo vrlo zabrinuti ako će Rusija napadati područja gdje Islamska država i Al Kaida nisu aktivne', rekao je američki državni tajnih John Kerry.

Unatoč svemu, čini se da bi Sjedinjene Države mogle popustiti i prestati inzistirati da se Asad žurno svrgne. Kerry je ranije izjavio da bi prebrz odlazak sirijskog predsjednika mogao destabilizirati zemlju.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene