Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Kremlj

'Ruske snage u Siriji borit će se protiv terorizma'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Glavni vojni cilj Rusije u Siriji je borba protiv terorizma i potpora snagama predsjednika Bašara al-Asada, izjavio je glasnogovornik Kremlja Dmitrij Peskov.

"Glavni cilj nam je borba protiv terorizma i potpora legitimnim sirijskim vlastima u borbi protiv terorizma i ekstremizma", odgovorio je Peskov na pitanje o tomu može li Rusija zajamčiti ograničavanje svojih zračnih napada na džihadiste IS-a.

Pročitajte i ovo Vladimir Putin Zastrašujuća poruka Rusija zaprijetila velikoj europskoj zemlji, za sve krivo nuklearno oružje: "Postat će naša meta!" Teroristi u Crocus City Hallu u Moskvi - 2 Mučnih 90 sekundi užasa "Ubijte ih bez milosti, dolazimo u ime Boga": Islamska država objavila zatrašujuću snimku napada u Moskvi

Peskov je odbio kazati je li Rusija već počela sa zračnim napadima u Siriji, a ruski dužnosnik upoznat s ovim pitanjem za Reuters je u srijedu rekao da je Rusija poslala svoje vojne stručnjake u nedavno osnovan centar u Bagdadu iz kojega će se koordinirati zračni napadi i aktivnosti kopnenih snaga u Siriji.

PUTINOV ŠAH-MAT Strateški je nadigrao SAD i poslao svijetu jasnu poruku - Rusija je sila

Nije otkrio o kolikom je broju stručnjaka riječ. Rusko ministarstvo obrane objavilo je da se centar koristi za razmjenu informacija o potencijalnim zračnim napadima u Siriji.

Francuska istražuje Asada zbog zločina protiv čovječnosti

Francuska istražuje Bašara al-Asada zbog navodnih zločina protiv čovječnosti, priopćeno je iz ureda državnog tužitelja u srijedu, a pokretanje slučaja naglašava podjele između svjetskih sila u pogledu odnosa prema sirijskom čelniku. 

Istraga u kojoj se također istražuju tvrdnje o mučenju i otmici koje su počinile Asadove snage, pokrenuta je "na temelju indikacija primljenih od ministarstva vanjskih poslova" 10. rujna, rekao je dužnosnik iz tužiteljeva ureda.

Procjenjuje se da je 250.000 ljudi ubijeno u civilnom građanskom ratu između Asadovih snaga, pobunjeničkih skupina i militanata Islamske države, a 11 milijuna raseljeno.

U dosjeu ministarstva nalazi se oko 55.000 fotografija koje je iz Sirije prokrijumčario bivši sirijski vojni dužnosnik, a one prikazuju 11. 000 navodnih žrtava Asadova režima, prema raznim medijskim izvješćima.

Nadležnost francuskog suda da sudi odgovornima mogla bi ovisiti o identifikaciji francuskih državljana među žrtvama. No čak i u tom slučaju vjerojatnost da se suđenje održava u Francuskoj je mala. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene