Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Istražitelji na nogama

Identificiran napadač na vlak - umiješan u još jednu pucnjavu?!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Belgijske su vlasti potvrdile da vode istragu zbog pucnjave u siječnju, ali nisu otkrile nikakve dalje detalje.

Naoružani muškarac koji je u u napadu u petak u brzom vlaku Thalys između Amsterdama i Pariza ranio tri osobe, identificiran je kao militant. Ranije je objavljeno kako je napadač 26-godišnji Marokanac otprije poznat tajnim službama, no nije moglo biti potvrđeno je li se radilo o terorističkom napadu.

Pročitajte i ovo Utrka konobara u Parizu - 3 Uoči Olimpijskih igara VIDEO Nasmiješeni, uzbuđeni, usredotočeni: Dvjesto konobara utrkivalo se središtem Pariza Herzoga dočekali prosvjednici na otvaranju muzeja holokausta u Amsterdamu Traže prekid vatre Na otvaranju muzeja izraelskog predsjednika dočekali prosvjednici: Postavili mu putokaz prema Međunarodnom sudu pravde

Napadač je bio naoružan kalašnjikovom i nožem, a ranio je francuskog glumca Jean-Huguesa Angladea, jednog Britanca i jednog američkog marinca, nakon čega su ga svladali putnici, među kojima je bio i ranjeni marinac. Napadač je uhićen kada se vlak zaustavio na postaji Arras u sjevernoj Francuskoj.

AFP je objavio fotografiju za koju se ne zna datum nastanka, a na njoj je osumnjičeni Ayoub El-Khazzani.

Francuski ministar unutarnjih poslova Bernard Cazeneuve rekao je novinarima kako sve upućuje na to da je napadač 26-godišnji Marokanac na kojega su "španjolske vlasti upozorile francuske obavještajne službe u veljači 2014. zbog povezanosti s radikalnim islamističkim pokretom".

Napadač u vlaku za Pariz je Marokanac (26), ranije poznat tajnim službama

Cazeneuve nije rekao njegovo ime, ali je izvor povezan s istragom rekao da je on Ayoub el Khazzani i da se pretpostavlja da je 10. svibnja ove godine putovao zrakoplovom iz Berlina u Istanbul. Mnogi islamisti koji se žele pridružiti džihadistima u Siriji putuju onamo preko Istanbula.

Prema španjolskim protuterorističkim izvorima, španjolske su vlasti imala Khazzanija pod nadzorom prije nego što je 2014. otišao iz Španjolske u Francusku, nakon čega je otputovao u Siriju, da bi se potom vratio u Francusku.

Umiješan u pucnjavu u Belgiji?

Između 2007. i 2010. živio je u Madridu prije nego što se preselio u lučki grad Algeciras na jugu zemlje. U Španjolskoj je najmanje jednom uhićen zbog prijestupa povezanih s drogom, rekao je izvor iz španjolskih protuterorističkih krugova.

Prema Cazeneuveovim riječima, osumnjičeni je živio i u Belgiji, a istraga "treba precizno rekonstruirati aktivnosti i putovanja toga terorista".

Francuski list Le Voix du Nord napisao je da je osumnjičeni možda bio povezan s islamističkom skupinom umiješanom u pucnjavu u siječnju u Belgiji. Belgijske su vlasti potvrdile da vode istragu ali nisu otkrile nikakve dalje detalje.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene