Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Miniranje spomenika na grobu pokojnog predsjednika Predsjedništva Bosne i Hercegovine Alije Izetbegovića u Sarajevu napad je koji je bio usmjeren prije svega na Bošnjake, ali i na mir i sigurnost svakog građanina te zemlje.


Ocjena je to koju u subotu donosni većina bosanskohercegovačkih dnevnih listova u očekivanju da istraga ponudi prve konkretne pokazatelje o mogućim počiniteljima.
Policija tapka u mraku 

Prema dostupnim informacijama, policija zapravo ima veoma malo tragova koji joj mogu pomoći jer ne postoje izravni svjedoci a kamere za nadzor koje su prošle godine postavljene na groblju Kovači u starom dijelu grada isključene su dva tjedna prije napada jer su morale biti popravljene nakon što ih je oštetilo nevrijeme.

Vezani članci Aleksandar Vulin Vulin: ''Srbiji nije mjesto u Europskoj uniji. Što prije to shvatimo, bit će nam bolje'' Slika nije dostupna Osijek: Ministarstvo poljoprivrede znalo da je piletina zaražena salmonelom?

Na groblju je postojala nadzorna služba čiji su pripadnici svakih sat vremena obilazili to područje no počinitelji napada su iskoristili razdoblje u kojemu čuvara nije bilo.

"Oslobođenje" u subotu navodi kako policija trenutačno traga za jednim sumnjivim automobilom opaženim u blizini groblja uoči napada. U njemu su bila dva putnika i to je navodno ključni i jedini opipljivi trag u ovom trenutku.

Prvi rezultati očevida pokazali su kako je za napad rabljen brizantni eksploziv vojnog podrijetla i to u većoj količini.

Zbog toga su kameni nišani uništeni a na mjestu eksplozije nastao je krater dubine 70 centimetara te promjera tri metra.

Stranka demokratske akcije (SDA) je u petak kasno navečer održala izvanrednu sjednicu svog Predsjedništva na kojoj je zaključeno da je napad na grob Alije Izetbegovića otvoreni pokušaj destabiliziranja prilika u BiH.

Pripadnici i smipatizeri stranke pozvani su očuvati mir i
dostojanstvo ne nasjedati provokacijama.
Politički obračuni

Također je zatraženo žurno djelovanje policije i pravosuđa te
utvrđivanje odgovornosti onih koji su bili zaduženi za sigurnost groblja Kovači.

Ravnatelj Fonda za održavanje grobalja palih boraca i šehida Emir Zlatar ostavku je ponudio već u petak.

Napad na grob Alije Izetbegovića odmah je iskorišten i za unutarnje političke obračune.

"Dnevni avaz", najutjecajniji list među Bošnjacima u subotu je oštro napao predsjedatelja Predsjedništva BiH i predsjednika SDA Sulejmana Tihića tvrdeći da je odgovoran jer je državni vrh 2005. donio odluku o povlačenju počasne vojne straže s Izetbegovićeva groba.

"Avaz", koji u predizbornoj kampanji izrazito promovira Harisa
Silajdžića, iako nije izravno imenovao Tihića, sada svojim čitateljima sugerira da "Bošnjake ne može predstavljati onaj tko je iz servilnosti prema ovome ili onome izdao naredbu da se počasna straža povuče".

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI
Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju