Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Neke japanske obitelji nakratko su se vratile kući u zabranjenu zonu kako bi prikupili svoje stvari i provjerili kuće iz kojih su evakuirani nakon nuklearne nesreće u Fukushimi.


Gotovo je godina dana prošla od velikog potresa, a za stanovnike grada Okuma u Fukushimi kriza je vidljiva i ondje je stalno prisutna opasnost.

Vezani članci Kim Jong-un Sjeverna Koreja ispalila dva balistička projektila: "Ovo je neviđeno, ne smijemo to dopustiti" Slika nije dostupna Japanski ribari na nogama zbog odluke da radioaktivna voda iz Fukushime bude puštena u ocean

Nuklearna elektrana u Fukushimi uništena je 11. ožujka prošle godine u potresu i tsunamiju, što je potaklo topljenje reaktora i curenje radioaktivnog materijala koji su uzrokovali masovnu evakuaciju i široku kontaminaciju.

Za gotovo 11.000 stanovnika grada i gotovo 80.000 ljudi ne mogu se vratiti kućama zbog visoke radijacije diljem prefekture, dok su njihove kuće fizički netaknute, strah ipak postoji.

>> Zavirite u reaktor 2 nuklearke Fukushima!

74-godišnja Miyoko Takeda vratila se kako bi uzela svoje ormare. To je već treći povratak kući, ali samo kako bi uzela potrebne stvari. 'Kao da sam u depresiji. Ne mogu spavati, ne mogu jesti, izgubila sam osam kilograma i kada sam otišla liječniku, povratila sam sve sto sam jela. Ne mogu zaspati bez tablete', objašnjava Takeda.

Susprežući suze dok se prisjećala života prije nesreće, Takeda je probala odjeću koju je nekada nosila, posljednji puta prije povratka u neku sigurniju zonu, piše Reuters.

Drugi, koji su također došli nakratko u svoj bivši grad, posjetili su grobove bližnjih i popravili oštećenja koja su na kućama nastala tijekom potresa.

'Željeli smo se vratiti i počistiti grobove', rekao je 59-godišnji Minoru Fukuo koji je u Okumu došao sa svojom suprugom.

Ovo je treći put da je stanovnicima dopušteno da posjete svoje domove. Smješteni diljem Japana, nije poznato hoće li im ikada biti dopušten povratak. 'Kad se radi o uobičajenoj nesreći, oporavite se od nje i idete dalje, svaki dan pomalo. Ali ovaj put to nije tako. Ne znam kada ću se moći vratiti, rekla je 47-godišnja Tomiko Ikinobu.

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju