Obavijesti Video Pretražite Navigacija
10 mjeseci nakon potresa i tsunamija

Zavirite u reaktor 2 nuklearke Fukushima!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Stručnjaci su zavirili u unutrašnjost nukelarne Fukushima koju su teško oštetili potres i tsunami prošlog ožujka.

TEPCO, tvrtka koja upravlja elektranom spustila je u reaktor 2 endoskopsku sondu kako bi se provjerilo trenutno stanje. Na snimci, koja je prilično mutna zbog velike količine radijacije, mogla se vidjeti para i hrđave metalne površine. Stručnjaci još uvijek pokušavaju odrediti koji su to točno dijelovi.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Obećao otkloniti nedostatke Upravitelj Fukushime: Priznajemo, situacija je opasna! Slika nije dostupna 120 tona Iz nuklearke Fukushima istekla radioaktivna voda

>> Fukushima: 'Postojao je velik problem u pripremi za nuklearne katastrofe'

Na temelju snimke za sada nisu zabilježena veća oštećenja. Sonda je uspješno snimila temperaturu od 44,8 Celzijevih stupnjeva čime je potvrđeno stanje hladnog gašenja - stabilno stanje koje je vlada proglasila u prosincu, unatoč skepticizmu stručnjaka, piše AP.

Sonda nije uspjela otkriti izvor vode što je pokazatelj da se razina vode u prvom spremniku spustila više od očekivanog. Time je dovedena u pitanje i točnost monitora za vodu. Iz TEPCO-a su izvijestili da će biti potrebno više vremena i novca te bolja tehnologija da se dođe do rastaljenog goriva koje je vjerojatno palo na dno jezgre u svakoj jedinici. 

Stručnjaci sada planiraju endoskopsku sondu ubaciti u još dva reaktora. Podsjetimo, od šest reaktora najteže su nastradala tri.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene