Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Napadi u Bruxellesu su potaknuli još jedan verbalni okršaj Ukrajine i Rusije, pošto je ravnatelj ukrajinske sigurnosne službe (SBU) natuknuo o mogućoj ruskoj odgovornosti za tu tragediju, na što ga je ruski premijer nazvao "idiotom".


"Ne želim ništa tvrditi bez dokaza. No ne bih se iznenadio da se u tim napadima otkrije trag koji upućuje na Rusiju", rekao je bez drugih pojedinosti taj ukrajinski čelnik Vasil Gricak čiju je izjavu prenijela ukrajinska televizija.

Vezani članci Lideri Ukrajine, Njemačke, Francuske i Ukrajine na summitu u Parizu (Foto: AFP) Pregovori trajali devet sati: Ipak dogovor Rusije i Ukrajine na mirovnom summitu u Parizu Helikopter, Ilustracija (Foto: AFP) Rusija i Ukrajina obavile dugoočekivanu razmjenu zatvorenika, među njima osumnjičenik za rušenje malezijskog zrakoplova

Ta je izjava razbjesnila ruskog premijera Dmitrija Medvedeva. "Čelnik SBU-a Gricak koji je govorio o umiješanosti Rusije u bruxelleske napade je idiot", napisao je ruski premijer na Facebooku.

Veze Kijeva i Moskve su na najnižoj razini otkako je Rusija prije dvije godine ilegalno pripojila ukrajinski poluotok Krim, nakon čega je izbio krvav sukob ukrajinske vojske i proruskih separatista na istoku zemlje, u kojemu je poginulo gotovo 9000 ljudi.

Ukrajina i Zapad optužuju Moskvu da vojno podupire te pobunjenike, što Rusija odlučno niječe.

Prozapadne vlasti u Kijevu sumnjaju i da Kremlj potiče nacionalizam i protueuropske osjećaje kako bi oslabio dvadeset osmoricu koji su Rusiji uveli teške sankcije zbog sudjelovanja u ukrajinskoj krizi.

U napadima u bruxelleskoj zračnoj luci i na postaji podzemne željeznice, za koje je odgovornost preuzela skupina Islamska država, u utorak je poginulo najmanje 34 ljudi a više od 200 je ranjeno. (Hina)