Obavijesti Video Pretražite Navigacija
izvanredna

Ustavni sud: "Milanović ne može biti ni mandatar ni predsjednik Vlade ni ako podnese ostavku"

Predstava u sudnici

Nakon dugo vremena Mladić dobio riječ i odmah napravio igrokaz

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Tražio je da ga prebace u bolnicu, rekao da on 'ne može ovo izdržati', sadržaj iskaza svjedoka nazvao 'budalaštinama', za Haški tribunal ustvrdio da nije sud nego 'korumpirana grupa'...

U današnjem nastavku suđenja u Haagu, ratni vođa bosanskih Srba Ratko Mladić je, žaleći se na navodno loše zdravlje, u sudnici napravio mali igrokaz. Sat vremena nakon nastavka suđenja, usred svjedočenja jednog stručnjaka za snajpere, njegova je obrana sucu Alphonsu Orieju prenijela da se Mladić ne osjeća dobro i da se želi vratiti u svoju ćeliju kako bi prilegao, piše B92.

Pročitajte i ovo Obitelj oplakuje mrtve u Gazi s gnušanjem odbacuju Određen datum: Izrael će na sudu odgovoriti na optužbe o genocidu Slika nije dostupna Pravomoćna presuda Za sudjelovanje u genocidu u Srebrenici dobili ukupno 112 godina robije

>> SDS poziva da se Haški sud proglasi protusrpskom institucijom

Orie ga je pitao je li to točno i znači li to da se odriče prava da prisustvuje suđenju, a Mladić mu je uzvratio: 'Ja se zdravstveno vrlo loše osjećam i meni trebaju bolnica i liječenje. Oslabio sam u posljednjih 10-15 dana, nemam apetita... Ja ovo ne mogu izdržati. Bolje da odem tamo leći i umrijeti, nego da ovdje slušam budalaštine NATO propagande', rekao je aludirajući na sadržaj iskaza svjedoka.

Sudac ga je upozorio da je komentiranje svjedočenja zabranjeno te ga je pitao je li obavijestio pritvorske liječnike o navodno narušenom zdravlju. Haški je optuženik odgovorio potvrdno, kaže da je zatražio hitno prebacivanje u bolnicu i sistematski pregled. 'Izgubio sam pet kilograma, u posljednjih sam deset dana najviše ležao u krevetu, pa ako to nije dovoljno...', ispričao je, očito računajući na prekid ročišta.

No, sudac se nije dao te ga je iznova pitao odriče li se prava da bude u sudnici ili želi da se postupak nastavi bez njega. 'Ja ću pokušati sjediti ovdje u ovoj stolici, pa makar u njoj i umro... Ne odričem se prava da se do posljednjeg trenutka branim od NATO-ovih laži i vašeg nazovi suda. Vi niste sud, vi ste korumpirana grupa...', odgovorio mu je Mladić.

Tu ga je Orie prekinuo, a Mladićev je odvjetnik u konačnici rekao da mu klijent ostaje u sudnici.

Inače, Raspravno je vijeće ranije Mladiću zabranilo da govori u sudnici zbog glasnih komentara koje je upućivao svjedocima i svojim braniteljima. Danas je bilo prvi put da mu je sudac dao riječ u posljednjih nekoliko mjeseci.

Ratko Mladić je bivši zapovjednik Vojske Republike Srpske, optužen je za genocid u Srebrenici i još sedam bosanskih općina, za progon Muslimana i Hrvata diljem BiH, za teroriziranje stanovništva Sarajeva i uzimanje za taoce pripadnika UN-ovih mirovnih snaga.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene