Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Srpska demokratska stranka (SDS) pozvala je u subotu institucije Republike Srpske da Haški sud proglase protusrpskom institucijom te osiguraju pomoć Radovanu Karadžiću i Ratku Mladiću u procesima koji se vode u Den Haagu.


SDS, koja je članica vladajuće koalicije na razini države, pozvala je sa sjednice glavnog odbora na donošenje posebne rezolucije o osudi Haškog suda kao 'protusrpske i političke institucije'. Izražen je prosvjed zbog posljednjih oslobađajućih presuda izrečenih hrvatskim generalima i albanskim dužnosnicima.

'Narodna skupština i sve institucije u Republici Srpskoj trebaju se jasno distancirati od odluka Haškog tribunala i pronađu način kako pomoći osuđenicima iz reda srpskog naroda koji trpe strahovitu nepravdu', rekao je predsjednik SDS-a Mladen Bosić.

Vezani članci Milorad Dodik (Foto: AFP) Ponovno šokantne izjave: Dodik tvrdi da je genocid u Srebrenici "mit i konstrukcija" Bošnjaka i međunarodne zajednice Slika nije dostupna Tko je zapravo Ratko Mladić?

>> ICTY: Obrana traži oslobađanje Radovana Karadžića

Ova je stranka pozvala vladu Republike Srpske da po uzoru na vlasti Hrvatske i Kosova osiguraju pomoć ratnom predsjedniku Republike Srpske Radovanu Karadžiću i vojnom vođi generalu Ratku Mladiću i ostalim srpskim optuženicima.

Protiv Radovana Karadžića i Ratka Mladića pred Međunarodnim kaznenim sudom za bivšu Jugoslaviju u Den Haagu se vodi postupak za genocid, masovna ubojstva i progone hrvatskog i bošnjačkog stanovništva tijekom proteklog rata. Karadžić je osnivač i prvi predsjednik SDS-a. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook