Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Procurio dokument

EU se sprema "zapapriti" Britaniji: Evo što ih čeka nakon Brexita

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Najtiražnije nizozemske novine objavile su izvještaj za koji se vjeruje da će biti strategija Europske unije za Brexit pregovore s Velikom Britanijom.

Veliki izvještaj objavljen u listu Volkskrant navodi pregovaračke pozicije Bruxellesa koje su trebale biti javno objavljene nakon što britanska premijerka Theresa May pritisne "Brexitknop" - gumb za Brexit.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Nesuglasice oko irske granice Predsjednik Europskog vijeća o dogovoru britanskog parlamenta: "Sporazum o izlasku nije otvoren za ponovne pregovore" Dominic Raab (Foto: AFP) 25. studenoga Pljušte ostavke u vladi Therese May, napušta je i ministar za brexit Dominic Raab

U članku se navodi kako će se europski čelnici sastati 29. travnja kako bi koordinirali svoj odgovor na Brexit.

Ako je vjerojati izvještaju, Europa neće pristati na "tvrdi Brexit", a plaćanje izlaska Britaniju bi, sumnja se, trebalo stajati - oko 50 milijardi funta.

"Prema onima koji su uključeni, nacrt dokumenta počinje s općim poglavljem koje naglašava da je EU-27 jedna cjelina i da pristup jedinstvenom tržištu, što je velika želja Londona, zahtijeva prihvaćanje četiri slobode - kretanja radnika, kapitala, roba i usluga", piše list.

Britaniju vjerojatno čekaju i druge neugodnosti, uključujući i gubitak određenih trgovinskih prednosti tijekom procesa izlaska, a Bruxelles je spreman odvesti Westminster i u Haag ako se ne vrate novac koji su dužni. Mnogi u Britaniji krive bivšeg premijera Davida Camerona za velike svote koje London duguje Bruxellesu, jer je nekadašnji vođa torijevaca zahtijevao rezanje proračuna EU 2014-2020, pa EU želi doprinos budućim investicijama.

Sa sadržajem 10 stranica dokumenta navodno je u cjelosti poznato samo šest osoba, uključujući i predsjednika Europskog vijeća Donalda Tuska i predsjednik Europske komisije Jean-Claudea Junckera.

Na summitu 29. travnja Tusk će osobno ostale europske vođe upoznati sa smjernicama za pregovore Europske komisije s vladom Therese May.

"Naš glavni prioritet za pregovore mora biti stvaranje što više sigurnosti i jasnoće za sve građane, tvrtke i države članica koji će biti pod negativnim utjecajem Brexita", rekao je bivši poljski premijer.

Međutim, mnogi sumnjaju da će proces biti "gladak", a dio europskih čelnika već se narugao britanskoj vladi zbog načina na koji je do sada vodila Brexit. 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene