Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Argentinska vlada objavila je u ponedjeljak da je odlučila priznati palestinsku državu u njezinim granicama prije 1967. godine čime je slijedila primjer susjednog Brazila koji je takvu odluku objavio prošli tjedan.


Predsjednica Cristina Fernandez pismeno je o toj odluci obavijestila predsjednika Palestinske samouprave Mahmuda Abasa. 'Nastupilo je vrijeme za priznanje Palestine kao slobodne i neovisne države', rekao je ministar vanjskih poslova Hector Timerman u Buenos Airesu i dodao da Argentina u tome dijeli mišljenje svojih partnera Brazila i Urugvaja.

Vezani članci Koronavirus u Brazilu U Brazilu srušen dnevni rekord novooboljelih, Meksiko ima više od 6000 novozaraženih Bolnica, ilustracija U Brazilu više od četiri milijuna ljudi oboljelih od koronavirus, objavljeni zabrinjavajući podaci o smrtnosti zdravstvenih radnika

>> Zašto Jordansku dolinu ne iznajmite Palestincima?

>> 'Sukob na Bliskom istoku riješiti stvaranjem palestinske države'

Argentinska vlada ističe da je priznanje u skladu s njezinim stajalištem da palestinski narod ima pravo na neovisnu državu, a Izrael pravo na miran život sa susjedima u svojim sigurnim i međunarodno priznatim granicama.

Brazilski predsjednik Luiz Inacio Lula da Silva poslao je pismo slična sadržaja palestinskoj vladi, objavljeno je prošlog tjedna.