Obavijesti Video Pretražite Navigacija
SAD predložila Izraelu

Zašto Jordansku dolinu ne iznajmite Palestincima?

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Sjedinjene Države predložile su Izraelcima da nakon potpisivanja mirovnoga sporazuma iznajme Palestincima Jordansku dolinu na sedmogodišnje razdoblje.

Izraelski premijer Benjamin Netanyahu nije unaprijed odbacio zamisao, prenosi radio, pozivajući se na izjave dužnosnike koji su željeli ostati anonimni. Službeni izvor je na upit novinara France pressea odbio potvrditi ili demantirati informaciju. Isti je izvor kazao kako 'sigurnosne potrebe Izraela zahtijevaju daljnju izraelsku prisutnost na istoku buduće Palestinske države, kako bi se zajamčila njezina demilitarizacija'.

Pročitajte i ovo Benjamin Netanyahu Ne odustaje Netanyahu o rješenju s dvije države: Izrael će zadržati vojnu kontrolu nad palestinskim teritorijima Stanje u bolnici Nasser u Gazi - 3 Pakao na zemlji Panika u najvećoj bolnici u Gazi: Na udaru posljednje sigurno utočište za Palestince

>> 'Sukob na Bliskom istoku riješiti stvaranjem palestinske države'

Netanyahu i njegov prethodnik Ehud Olmert zatražili su da Izrael zadrži kontrolu nad Jordanskom dolinom kako bi se spriječio ulazak oružja ili vojske na teritorij buduće Palestinske države, ne preciziravši modalitete kontrole.

Jordanska dolina duga je 120, a široka 15 kilometara i prostire se od Galilejskog jezera do Mrtvog mora. Na istoku je smješten Jordan, a na zapadu su Izrael i Zapadna obala. Izraelsko-palestinski mirovni pregovori, pokrenuti 2. rujna u Washingtonu pod okriljem SAD-a, prekinuti su 26. rujna po isteku desetomjesečnog moratorija na izgradnju u području židovskih naselja na Zapadnoj Obali. Nastavak pregovora, Palestinci uvjetuju novim moratorijem, kojemu se još uvijek protivi izraelska vlada. (Hina)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene