Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Mora da boli

Nitko nije pao tako nisko, tako brzo: Trumpa podržava manje od 35% Amerikanaca

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Američkom predsjedniku Donaldu Trumpu trebalo je svega 69 dana da po popularnosti padne na razinu na koju je drugim nepopularnim predsjednicima trebalo godine.

Trump je pao ispod 35% u Gullupovom istraživanju u srijedu. To se dogodilo još sedam američkih predsjednika, ali na tu su razinu pali tek nakon nekoliko godina u uredu, dok je Trumpu trebalo svega 69 dana.

Pročitajte i ovo Joe Biden Predsjednikov govor Joe Biden: "Od dva kandidata za predsjednika, jedan je prestar i mentalno nesposoban" Donald Trump trumpove ludorije Ljude koji su upali na Kapitol nazvao je domoljubima pa ponovio zlokobnu prijetnju: "Ako ne pobijedim..."

Harry Truman, Lynod B. Johnson, Ronald Reagan i George H.W. Bush među predsjednicima su koji imali najnižu razinu popularnosti u odnosu na druge predsjednike, javlja Business Insider.

Najbrže je dno popularnosti dosegnuo Truman. Nakon 524 dana u uredu imao je podršku svega 33 % građana. Jedini predsjednici koji su imali sličnu nisku razinu popularnosti tijekom svog prvog mandata bili su Carter, H.W. Bush i Reagan.

Ovako niska razina popularnosti uopće ne čudi kada uzmemo u obzir mjere koje poduzima, uredbe koje potpisuje, odluke koje spori i samo američko pravosuđe...

Posljednja nepopularna odluka koju je potpisao Trump odnosi se na mjere o klimi. Naime, u ponedjeljak je potpisao uredbu kojom odbacuje ključnu mjeru plana "Clean Power" svoga prethodnika Baracka Obame, koja termičkim elektranama nalaže smanjenje emisija CO2.

Trumpova administracija drži da Obamini propisi o borbi protiv klimatskih promjena ometaju rad rudara i radnika na crpljenju nafte. Njegova uredba izaziva zabrinutosti o stajalištu Sjedinjenih Država u vezi ispunjenja obveza iz Pariškog sporazuma o klimi koji je više od 190 zemalja potpisalo krajem 2015. nakon dugih godina teških pregovora.

Ali, to je tek jedna u nizu brojnih uredbi koje su izazvale reakcije negodovanja javnosti. Osim javnosti, protiv njegovih se uredbi buni i pravosudna vlast. Nekoliko je sudaca, primjerice, suspendiralo njegovu odluku o zabrani ulaska migranata na teritorij SAD. Još jedan od primjera glasne kritike Trumpovog načina vladavine, je nedavna izjava bivšeg ministra rada Roberta Reicha koji je ustvrdio da se Amerika napokon budi nakon niza nesposobnosti Donalda Trumpa, a ponajviše nakon ponižavajućeg neuspjeha ukidanja i zamijene zdravstvene reforme Baracka Obame.

Do tud seže loš stav o predsjedniku koji je tek nedavno sjeo na čelnu poziciju jedne od najmoćnijih svjetskih sila.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene