Obavijesti Video Pretražite Navigacija
97 mu je godina

Najtraženiji nacistički zločinac u kućnom pritvoru

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Sud u Budimpešti odredio je u srijedu 30-dnevni kućni pritvor za 97-godišnjeg Laszla Csataryja, za kojeg židovski Centar Simona Wiesenthala tvrdi da je njihov najtraženiji nacistički zločinac na svijetu, objavile su agencije.

Ured državnog tužitelja rekao je da se Csatary tereti da je u vrijeme 2. svjetskog rata, kao policijski zapovjednik u Košicama, slovačkom gradu koji je tada bio dio Mađarske, tukao židovske zatvorenike psećom uzicom i pomagao u njihovoj deportaciji u Auschwitz. On je zanijekao sve optužbe.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Privatni vjerski obred VIDEO Veliki prosvjed: Talijani ne žele pokopati nacističkog zločinca u svom mjestu Slika nije dostupna Nacistički zločinac Slovački židovi traže da se Csataryju sudi u toj zemlji

'Danas je ured tužitelja u Budimpešti stavio Laszla Csataryja u pritvor i ispitao ga o optužbama za ratne zločine', rekao je na konferenciji za novinare tužitelj Tibor Ibolya, dodavši da je Csatary, koji je u dobrom tjelesnom i psihičkom stanju za svoju dob, surađivao s istražiteljima.

>> Uhićen najtraženiji nacistički zločinac

Tužitelji potrebu za pritvorom, unatoč poodmakloj dobi pritvorenika, objašnjavaju mogućnošću da napusti zemlju ili se sakrije pred vlastima.

Laszlo Csatary bio je šef policije u židovskom getu u Košicama, gdje su neki ubijeni, a po podacima centra Wiesenthal, pomogao je u deportaciji blizu 16 tisuća židova u nacističke logore, većinom u Auschwitz. Mađarski podaci govore o nešto manje o 12 tisuća deportiranih, a zasad nije jasno odakle ta razlika u brojkama.

Za zločine za koje je optužen Csatary predviđena je maksimalna kazna doživotnog zatvora. (Hina)

Pratite najnovije vijesti bilo kada, bilo gdje. Pratite nas na Facebooku i Twitteru. Pratite DNEVNIK.hr putem iPhonea i ANDROID mobilnih uređaja.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene